Építészek és alkotásaik

Következő listánkban ismert építészek és alkotásaik szerepelnek. A híres szakemberek számos ikonikus épületet terveztek az évek során.
  1. Ludwig Mies Van Der Rohe

Építészek- Barcelona pavilon

A Barcelona Pavilon

Ludwig Mies van der Rohe német származású amerikai építész, a modernista építészet egyik úttörője. Édesapja kőfaragómester volt, neki segítve ismerkedett meg az építészettel, viszont sohasem végzett építészeti tanulmányokat. 15 éves korában aacheni építészeknél dolgozott segédként.

Farnsworth Ház

A Farnsworth Ház

Rajzkészsége kiválónak minősült, így ennek köszönhetően az épületek stukkódíszeihez készített rajzvázlatokat. Épületeihez olyan modern anyagokat használtak, mint a síküveg a beton és az acél. Legfontosabb művei közé tartozik a Barcelona pavilon, a Farnsworth-ház, a berlini Új Nemzeti Galéria, a Westmount Square és a Toronto-Dominion központ.

  1. Michael Graves

Építészek - Humana Building

A Humana Building

Michael Graves amerikai építész volt, akit a modern és a posztmodern építészet egyik legnagyobb hatású és legeredetibb képviselőjének tartanak. Közel negyven éven keresztül tanított a Princeton Egyetemen. Graves legismertebb épületei közé tartozik az oregoni Portland város közigazgatási központja, a Humana Building nevű 26 emeletes felhőkarcoló a kentuckyi Lousville-ben és a Team Disney irodaház a kaliforniai Burbankben.

  1. Eero Saarinen

Gateway Arch

A Gateway Arch

Eero Saarinen finn-amerikai modernista építész épületei közül több is szerepel a Nemzeti Történelmi Emlékművek listáján. Az ő nevéhez kötődik többek között az ikonikus Gateway Arch St. Louisban és a TWA repülőtér New York-ban. Saarinen az épületek mellett bútorokat is tervezett, az ő nevéhez kötődik például az úgynevezett tulipán szék.

  1. Cesar Pelli

Petronas-tornyok

A Petronas-tornyok

Cesar Pelli nevéhez köthető a világ számos legmagasabb épülete, illetve rengeteg népszerű városi látványosság. Pelli egyedi építészeti tervei miatt az Amerikai Építészmérnöki Intézet aranyérmét is megkapta. Néhány kiemelkedő projektje közé tartozik a Petronas-tornyok, a Brookfield Place, a Wells Fargo Center és a Crile Clinic Building.

  1. Zaha Hadid

Galaxy SOHO Peking

Galaxy SOHO Peking

Zaha Hadid iraki születésű, az Egyesült Királyságban élő és alkotó építész volt. 2004-ben ő lett a Pritzker-díj első női díjazottja. 2010-ben a brit királyi építész akadémia Stirling -díjjal tüntette ki, a római MAXXI múzeumért. Zaha Hadid 2016. március 31-én hunyt el egy floridai kórházban. Legjelentősebb projektjei közé tartozik a Guangzhou Operaház, a londoni olimpiai vízi központ, a Miami Scorpion Tower és a Galaxy SOHO Pekingben. Bár már nem láthatja felépülni, de a Leeza Soho is a nevéhez kötődik. Az épületről mi is írtunk korábban.