Technológia az építőiparban

A technológia megváltoztatja az egész világot, villámgyorsan fejlődik és kihatással van az élet minden területére. Ez alól az építőipar sem kivétel, összegyűjtöttük, hogy szerintünk miként alakítja át a technológia ezt a területet.

3D nyomtatás

Technológia - 3D nyomtatású házEz a típusú technológia az elmúlt években jelentősen fejlődött és alkalmazása is egyre népszerűbb a legkülönbözőbb területeken. A NASA is elkezdett 3D-s nyomtatókat használni az űrhajók alkatrészeinek felépítéséhez, és az orvostudomány is igyekszik segítségül hívni egyre több esetben.

Feltalálása óta számtalan cég merült bele a technológia fejlesztésébe és alkalmazásába egyaránt, ennek köszönhetően sorra születnek a lenyűgöző az eredmények. Több olyan projektről lehetett hallani az elmúlt években, amikor természeti katasztrófák után a 3D nyomtatás jelentette a leghatékonyabb segítséget az újjáépítések során. Legyen szó akár házak felépítéséről vagy építőanyagok előállításáról.

Az Icon nevű texasi startup például azt tűzte ki célul, hogy a technológia segítségével olyan fenntartható építési gyakorlatot dolgozzon ki, ami elérhető mindenki számára. Az amerikai vállalat egy olyan módszert fejlesztett ki, amellyel mindössze 12-24 óra leforgása alatt felépítenek egy egyszintes kis házat. Az alábbi videón ti is meg tudjátok nézni, hogy hogyan is működik ez a valóságban.

Amikor ezeket a létező és működő fejlesztéseket látja az ember, akkor általában felmerül a kérdés, hogy milyen irányba tereli a technológia az építőipart. Sokaknak először a szerszámok, felszerelések kinyomtatása jut eszébe. Talán ezen nem is csodálkozunk, mennyi csavarhúzó, sisak és egyéb hasznos, elengedhetetlen eszköz kallódhatott már el egy-egy építkezés során? Hamarosan csak meg kell kérni egy munkatársunkat, hogy „nyomtassa” ki nekünk azt a bizonyos eszközt, amit elhagytunk.

Nyilván ez csak egy kis szegmense a lehetőségeknek, de ha nagyobb skálán gondolkodunk akkor a végtelenségig folytathatnánk a sort. A 3D-s nyomtatás manapság már kétségtelenül az építőipar több jelentős területén megjelent, és szerintünk ez az elkövetkező években csak egyre fokozódni fog.

Virtuális valóság

Ilyen vagy olyan módon már mindannyian találkoztunk és megtapasztaltuk a virtuális valóságot. Talán elsőre mindenkinek a nagy, fura szemüveget viselő és hadonászó emberek ugranak be, de ha jobban belegondolunk, akkor a 3D nyomtatáshoz hasonlóan ebben a technológiában is jóval több van, mint gondolnánk.

Képzeljünk csak el egy ácsot vagy egy mérnököt, ahogy tanulmányozzák az adott épület tervrajzát. Általában nehéz elképzelni, hogy az a bizonyos épület miként is fog festeni mikor felépül. A VR segíthet olyan 3D-s építési modelleket létrehozni, melyeknek köszönhetően könnyebben meg lehet érteni az építendő épület sajátosságait, illetve megvizsgálni a befejezés utáni szerkezetet.

Ez a technológia az ingatlanpiacon is előnyös lehet majd, mert így a potenciális vásárló láthatja, hogy miként fog kinézni az új otthona, amikor elkészül.

Drónok

A drónok megosztó eszközök, a használatukra vonatkozó szabályozás is sok helyen még képlékeny, viszont nem lehet megkérdőjelezni a hasznosságukat és sokoldalúságukat. Ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy vajon tudnak-e akkora extra lökést adni az építőiparnak, hosszabb távon is számoljanak velük?

Technológia - drónok az építőiparban

A várakozások azt mutatják, hogy igen! Egy mesterséges intelligencia által vezérelt drón nagy segítségére lehetne a terepen dolgozóknak, akár úgy, hogy eszközöket szállít nekik, vagy speciális kamerák segítségével pontosabb képet ad az építési területről. Ezzel rengeteg időt és költséget lehetne megspórolni, és még a hatékonyság is nőne. Ez talán a többemeletes épületek kivitelezése során jelentene nagy segítséget. Sokan eljátszottak azzal a gondolattal is, hogy a jövőben már jóval nagyobb teljesítményű drónok lesznek, így a nehezebb felszereléseket is könnyebben lehetne felemelni, kevesebb sérülést és kevesebb problémát okozva.