Híres építészek különleges hoteljei

Talán nem meglepő egy építésztől, hogy olykor a lakóházak, családi házak, banki épületek, iskolák és minisztériumi épületek mellett arra is vetemedik, hogy egy szállodát tervezzen. Az viszont, hogy egy szálloda mennyire árul el sokat tervezőjéről, mennyire viseli magán jellegzetes stílusát, mennyire enged teret a kísérletezésnek, már annál meglepőbb tud lenni.

Ha egy építész nemcsak az agyát, de a szívét is belecsempészi az általa tervezett épületekbe, abból általában valami extra csoda születik. Most híres építészek által tervezett különleges szállókat hoztunk nektek – és nagyon kíváncsiak vagyunk rá, vajon melyikben töltenétek el szívesen egy nyaralásnyi időt?

Hotel Le Corbusier (tervező: Le Corbusier) – Marseille, Franciaország

Aki ismeri Le Corbusier egyéb designterveit, talán nem is lepődik meg annyira a fenti, rá nagyon jellemző formákból álló, futurisztikus épületen.

Hotel Marqués de Riscal (tervező: Frank Gehry) – Elciego, Spanyolország

Modern, formabontó, játékos – ezek jutnak először eszünkbe erről a fantasztikus épületről. Tervezőjének köszönhetjük a bilbaói Guggenheim Múzeumot is.

Hotel Lautner (tervező: John Lautner) – Desert Hot Springs, Kalifornia

Természetes anyagok, hatalmas üvegfelületek, a hagyományos építészeti stílusjegyek felhasználása – a Lautner által megálmodott épület csodásan simul bele modern formáival is a tájba.

Hotel Parco dei Principi (tervező: Gio Ponto) – Sorrento, Olaszország

A tengerparti szálló, amelyből csodás a kilátás a hatalmas kékségre – és a belső kialakításának köszönhetően nem lehet eldönteni, a vendégek pontosan hol is tartózkódnak: az égbolt vagy a tenger birodalmában? Mindenesetre a természetes környezet a tervezőnek köszönhetően alaposan átszövi az épületet is.

Hotel Luzern (tervező: Jean Nouvel) – Luzern, Svájc

Luzern szívében, egy kellemes park szomszédságában várja vendégeit, ez az egyszerű, modern, mégis kiemelkedően elegáns és kifinomult szálloda.

Inn at Price Tower (tervező: Frank Lloyd Wright) – Bartlesville, Oklahoma

Wright egyetlen felhőkarcolója ez az 1956-ban befejezett épület. Wright csak úgy emlegette az épületet, mint „a fa, ami megszökött a sűrű erdőből”. Ez utal az épület struktúrájára is: a négy liftnek is helyet adó középső gerinc mélyen a föld alá nyúlik alapzatként, akárcsak a fák gyökerei.

Four Seasons (tervező: I.M. Pei) – New York, New York

Ezt az épületet nem egyedül jegyzi Pei – Frank Williams-szel együtt tervezték. Bár az igaz, hogy a luxus kialakítású belső teret egyedül Pei munkáját dicséri. A modern épület több, az 1920-as években épült szállóval közös jegyeket is visel magán.

Hotel Gaudí (tervező: Antoni Gaudy) – Barcelona, Spanyolország

Organikus formák, rengeteg szín, aprólékos minták – első pillantásra megállapítható, hogy itt bizony Gaudí épületéről van szó! Az épület játékossága biztosan segít a teljes ellazulásban is.

Miramar Resort Hotel (tervező: Michael Graves) – El Gouna, Egyiptom

A hotel épületegyüttesét Hassan Fathy, az 1989-ben elhunyt híres egyiptomi építész ihlette, és úgy lett megtervezve, hogy minden szoba vízre nézzen. Ehhez számtalan csatorna és lagúna is épült az egyes részek közé. Stílusa a hagyományos egyiptomi építészetre utal vissza, akárcsak az építéshez használt alapanyagok.