A középkori Európa öröksége

A fennmaradó középkori építmények és emlékek nagy szerepet játszanak az európai művészettörténetben. A Nyugatrómai Birodalom bukásától a reneszánszig tartó időszak alatt építészek, művészek és egyéb kreatív folyamatok formálták a városokat és közösségeket, melyeket a mai napig csodálunk és kedvelünk.

Természetesen sok középkori alkotás mára elveszett, azonban néhány a mai napig megmaradt. Ezek egyfajta ablakként funkcionálnak, melyekből visszatekinthetünk a múltra. Ma ilyen helyeket igyekszünk bemutatni nektek!

Mont-Saint-Michel

A Mont-Saint-Michel egy 78 méter magas gránitszikla alkotta sziget, mely a Couesnon folyó torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából emelkedik ki. A sziget és a rajta épült bencés apátság az elsők között került fel az UNESCO Világörökségi listájára. A helyszín különlegessége, hogy egy árapálysziget. Apálykor a sziget gyalog megközelíthető, viszont dagálykor valódi szigetté válik. Talán ennek is tudható be, hogy szigeten épült kolostor misztikus jelentőséggel bírt. Végül 1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát.

Az épülettel kapcsolatos legendák úgy tartják, hogy 708-ban Szent Aubert-nek, Avranches püspökének egy napon megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta neki, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen kolostort. Miután a püspök először nem tett eleget az utasításnak, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján. A kolostor első templomának felszentelésére végül 708. október 16-án került sor.

Szent Márk tér, Velence

A sokak által jól ismert Piazza San Marco Velence legfontosabb nyilvános tere, mely a hozzá kapcsolódó Piazzetta-val együtt a város társadalmi, politikai és vallási központját alkotják. Napóleon Európa szalonjának nevezte a díszes és elegáns megjelenésű közteret.

A tér eleinte csupán egy templom kertjeként funkcionált, amin egy kisebb csatorna vágott keresztül. A 175 méter hosszú, 56-82 méter széles és enyhén trapéz formájú Szent Márk tér története a IX. századig nyúlik vissza.

Brugge, Belgium

Brugge Nyugat-Flandria legnagyobb városa. Az UNESCO világörökségi listáján a történelmi óvárosa 2000 óta szerepel. Mivel a várost számos csatorna szeli át, sokszor az észak Velencéjének is nevezik. Ezek mellett a csatornák mellett találhatóak az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai. Brugge Európa kiemelkedő látványosságának számít, többek között annak köszönhetően, hogy a városközpont a középkor óta alig változott.

Sainte-Chapelle, Párizs

A Sainte-Chapelle („szent kápolna”) egy világhírű, gótikus stílusban épült 13. századi kápolna, mely a francia fővárosban található. Az épület a Cité-szigeten többek között a Notre-Dame-székesegyházzal osztozik a helyen, és a Conciergerie közelében, az Igazságügyi Palota épületkomplexum udvarán található meg. A mai napig nem tudni, hogy ki volt a Sainte-Chapelle építésze, ugyanis nevét egy korabeli dokumentum sem említi. Sokan a Saint-Denis-székesegyházon és a Notre-Dame-on is dolgozó Pierre de Montreuil-t sejtik az építőmesternek, de Jean de Chelles neve is felmerült az évek során. Az épület az akkori viszonyokat tekintve rekord idő alatt, alig 7 év alatt készült el. 1246-ban a király kanonokokat nevezett ki a még épülő kápolnába. A korabeli világ legnagyobb palotakápolnáját 1248. április 26-án szentelték fel.

Az egyhajós kápolna két érdekes tulajdonsága miatt vált igazán híressé. Az egyik ilyen a kétszintes megoldás, amelyre a középkori templomépítészetben nagyon kevés példát lehetett látni. Az alsó kápolna az udvari nép részére készült, míg a felső közvetlenül a palotával volt összekötve. A másik különlegesség a felső kápolna óriási rózsaablaka és 15 hatalmas, színesüveg-táblája.

Westminster-apátság, London

A westminsteri apátság építészeti és történelmi szempontból London egyik legjelentősebb műemléke, az épületet az angol gótikus építészet remekművének tartják.

1045 és 1065 között Hitvalló Eduárd, az egyik utolsó angolszász király építtette a westminsteri apátságot, de az 1065-ös december 28-ai felszentelésekor már súlyos beteg volt és néhány nappal később meghalt. Szentté avatása után itt temették el.

Notre-Dame, Párizs

Természetesen a listából nem maradhatott ki a Notre-Dame. A gótikus stílusú épület Párizs legismertebb temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza és a város egyik legismertebb látványossága. Monumentális méreteivel és díszítettségével kétségtelenül nagy hatást gyakorol azokra, akik ellátogatnak a templomhoz. 1163-ban III. Sándor pápa fektette le az alapkövét Párizsban, ezután 157 évig, 1320-ig építették.

A templom a francia forradalom során majdnem teljesen elpusztult, végül 1845 és 1878 között építették újjá az eredeti terveknek megfelelően.

Kőből épült, a nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással és faragott kőcsipkékkel. A katedrális legjelentősebb díszei közé tartozik a három gazdagon díszített kapu és a díszes ólomüveg ablakok.

Orloj, Prága

Az Orloj Prága óvárosi téren, a prágai városháza oldalán található, mely évszázadok óta vonzza a turistákat. Az óriási időmérő szerkezet 1410 óta működik.

1597 óta 9-től 21-ig óráig minden órában a felső részében lévő ablakban elvonulnak az apostolok. A legenda szerint az órát Hanus mester készítette. Azért, hogy művét más városokban ne tudja megismételni, a városatyák izzó vassal megvakíttatták, és hagyták elszegényedni. A mester bosszút állt: egy nap kezét az óra finom szerkezetébe tette. Az elkövetkezendő 100 évben senki nem volt képes az óramű megjavítására.