Elszállították a Notre Dame huszártornyát díszítő szobrokat

Látványos akció keretében leemelték és elszállították restaurálni a párizsi Notre Dame katedrális huszártornyát díszítő 16 bronzszobrot.

„Kivételes, csodás esemény. Ez az első alkalom, hogy közelről is láthatjuk azt a 16 bronzszobrot, amelyet az 1860-as években helyeztek” a katedrálisra – mondta a francia sajtónak az elszállításkor Marie-Hélene Didier, a huszártorony felújítását vezető örökségvédelmi szakember.

A bronzszobrok elszállítása

Fotó: AFP

 

A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkés-zöld szint öltött bronzszobrok – amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába kerülnek, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket, mielőtt a tervek szerint 2022-ben visszakerülnek az eredeti helyükre.

A bronzszobrok elszállítása

Fotó: AFP

„Kettesével újítjuk fel őket, miközben a többi szobrot 19 hónapon át a székesegyház főhajójában őrzik. A felújítás során a szobrok színe várhatóan megváltozik, barnássá válik, és így visszanyerik eredeti bronzszínüket” – mondta az AFP-nek Jean-Michel Guilment kulturális szakember.

A bronzszobrok elszállítása

Fotó: AFP

Párizs legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 között épült, évente mintegy 13 millió látogató keresi fel.

A bronzszobrok elszállítása

Fotó: AFP

A bronzszobrok nem a középkorban, hanem a katedrális huszártornyának újjáépítésekor, 1859-1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építész invenciózus, de stílushű elképzelései szerint épültek. A katedrális eredeti huszártornya 1250-ben készült el, de a francia forradalmat követő időszakban lebontották.

A bronzszobrok elszállítása

Fotó: AFP

A szobrok felújítása mintegy 800 ezer euróba kerül. A huszártorony teljes restaurációja, amelyet teljes egészében a francia állam finanszíroz, mintegy 11 millióra rúg.

Forrás: MTI