Üvegtető a Notre-Dame tetején?

A belga Miysis Studio építésziroda egy különleges elképzeléssel állt elő az áprilisban legégett Notre-Dame tetőszerkezetének rekonstrukciója kapcsán: szerintük egy speciális üvegtető lehetne a kapcsolat, valamint az egyensúly a múlt és a jövő között.

A Notre-Dame tetőszerkezetének és huszártornyának a helyreállítására nyílt pályázatot írtak ki, így az iroda által elképzelt üvegtető egyelőre csak tervként létezik, de az elmúlt időszakban beadott, modern elemeket is tartalmazó pályázatok közül ez lett a legnépszerűbb. Az épület tetőszerkezetének egy jelentős része április 15-én égett le.

Üvegtető a Notre-Dame tetején

Forrás: Dezeen

Egyensúly a múlt és a jövő között

Denis Stevens, a Miysis igazgatója szerint az lehetne a legjobb megoldás a helyreállítás során, ha a tető fa- és acélkeretekkel megerősített szerkezetet kapna, amibe bele lehetne illeszteni az üvegpaneleket. A szakember szerint ezzel a megoldással a múlt és a jövő közötti egyensúlyt ízlésesen lehetne megtalálni. Elmondta, hogy a tervek alapján az üvegtető pontosan követné az épület vonalait, alatta pedig egy mindenki által látogatható díszkertet alakítanának ki.

Üvegtető a Notre-Dame tetején

Forrás: Dezeen

Üvegtető a Notre-Dame tetején

Forrás: Dezeen

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a tragédia után azt ígérte, hogy 2024-re befejeződik az épület rekonstrukciója, de a szakemberek óvatosságra intettek a dátummal kapcsolatban.