A Notre-Dame eredeti állapotát állítják helyre

A francia szenátus a héten döntött arról, hogy a Notre-Dame-székesegyházat látványra úgy kell helyreállítani, amilyen a tűz előtt volt. A katedrális április 15-én gyulladt ki. A vizsgálatok szerint a katasztrófa az épületben zajló felújítási munkálatokkal függhet össze.

A tragédiát követően heves vita bontakozott ki arról, hogy az épületet az eredeti állapotnak megfelelően, vagy új, modern szempontok alapján állítsák helyre. Edouard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron elnök úgy vélekedett, hogy a megsemmisült tetőszerkezetet inkább kortárs építészeti megoldásokkal pótolják. A francia kormány erre a feladatra nemzetközi építészeti pályázatot is hirdetett, amire érdekes és egészen extrém ötleteket nyújtottak be az irodák.

Anne Hidalgo párizsi polgármester azonban végig az eredeti állapot helyreállítását támogatta. A vitába bevont művészettörténész szakértők többsége is ezen az állasponton volt. A francia szenátus is végül ez az elképzelés mögé állt be. Döntés született arról is, hogy a rekonstrukcióval a 2024-es párizsi nyári olimpiáig el kell készülni.

Forrás: CNN