Különleges lett a NOB új központja

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem rég felavatott új központja, az Olimpia Háza megkapta a három legszigorúbb fenntarthatósági tanúsítványt, így hivatalosan is a világ legfenntarthatóbb épületei közé került.

A LEED (vezető energia és környezetvédelmi minősítés) Platinum fokozatát kapta meg a NOB új központja, ami a nemzetközi zöld építési program legmagasabb minősítési szintjének felel meg. Ilyen tanúsítvánnyal a világ 175 országában 98 ezer épület rendelkezik. A NOB új központja az első nemzetközi székház, amely elnyerte a Svájci Fenntartható Építési Szabvány (SNBS) legmagasabb fokozatát is. Az új székház az első zöldépület Svájcban, amely mindhárom tanúsítványt megkapta a LEED Platinum eléréséhez.

Ettől különleges

A központ építése során az építészeti terveket úgy alkották meg, hogy a leendő épület a lehető legfenntarthatóbb legyen. Ennek érdekében meg kellett felelni az energiahatékonyság és a vízfelhasználás szigorú kritériumainak, valamint figyelembe kellett venni a ház használóinak egészségét is.

A  NOB új központja

A NOB új központja az építőanyagok és a belső építészeti megoldások tekintetében is megfelelt a különösen szigorú környezetvédelmi előírásoknak, úgy, hogy a korábbi székház 95 százalékát újrahasznosították az építkezés során. Az épület megújuló erőforrásait a közeli Genfi-tóból származó vízből, valamint a napelemekből nyert energiával biztosítják. Ez a hagyományos épületekhez képest várhatóan 35 százalékkal kevesebb energiafelhasználást, és 60 százalékkal kevesebb városi vízfelhasználást fog eredményezni.

Forrás: olimpia.hu