Új komplexum épül a British Museum számára

Új komplexum épül London közelében a British Museum raktárban elhelyezett kincseinek bemutatására. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek.

A frissen nyilvánosságra került tervről a The Times című brit napilap azt írta, hogy a Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King’s Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése, valamint a dohai brit nagykövetség épülete.

A British Museum külső helyszíne három összekapcsolódó épületből áll majd, benne a tárolásra, a kutatásra és a restaurálásra alkalmas külön terekkel. A brit főváros világhírű múzeumának – amely egészen a közelmúltig Anglia legnépszerűbb turistalátványossága volt évi több millió látogatóval, és most is csak egy másik múzeum, a Tate Modern előzi meg – nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja.

A 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. Várhatóan ott állítják majd ki a hinduizmus elefántfejű, embertestű istensége, Ganésa egyik, a becslések szerint 750-ből származó szobrát, egy római mozaikot Halikarnasszoszból, rajta az „egészség, élet, öröm, béke, jókedv, remény” görög nyelvű felirattal, továbbá egy római kori szobrot, amely egy faunt és egy nimfát ábrázol. Aki például a híres kirkburni kardra kíváncsi, a helyszínen a kard birtokosának csontjait, a sírjában elhelyezett egyéb kincseket és más yorkshire-i falvakból előkerült vaskori leleteket is megtekintheti.

A British Museum Archeological Research Collection (BM Arc) díjmentesen lesz látogatható, de időpontot kell foglalni.

Forrás: MTI