Elkészült a berlini állami könyvtár főépületének felújítása

Befejeződött a német nyelvterület legnagyobb könyv-, dokumentum- és kéziratgyűjteménye, a berlini állami könyvtár (Staatsbibliothek zu Berlin – StaBi) főépületének rekonstrukciója – jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

A német főváros leghíresebb útján, az Unter den Lindenen álló könyvtár felújítása az újraegyesítés utáni Németország egyik legnagyobb szabású kulturális beruházása.

Mint számos hasonló állami finanszírozású berlini óriásprojekt, ez is több éves késéssel és a tervezettnél jóval drágábban készült el. A 2005-ben elkezdett munkát az első tervek szerint 2012-ben kellett volna befejezni, és a végelszámolásban szereplő 470 millió euró (155 milliárd forint) helyett 326 millió eurót kellett volna költeni rá – emelte ki az RBB.

Az 1914-ben átadott neobarokk könyvtárépületen most először végeztek teljes körű rekonstrukciót. A csaknem 20 ezer négyzetméteres épület 35 méter magas kupoláját a második világháborúban bombatalálat érte, és súlyos károk keletkeztek a legnagyobb olvasóteremben is. A sérült épületrészeket az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) idején előbb ideiglenesen befedték, majd 1977-ben elbontották.

Az utóbbi csaknem másfél évtizedben az épületet az eredeti állapotában állították helyre, a benne működő könyvtárat pedig modernizálták. Az intézmény végig működött, a könyvtárosok és az olvasók egy nagy építkezés közepette igyekeztek elmélyülni munkájukban.

A felújított könyvtár kulcsait hétfőn adják át egy ünnepségen a beruházást finanszírozó szövetségi kormány kulturális államminiszterének, Monika Grüttersnek. Ezzel azonban még nem tér vissza a csend a falak közé, sok irodát és több olvasótermet is vissza kell még költöztetni az eredeti helyére. Az utolsó munkafázis várhatóan 2020 májusáig tart.

Forrás: MTI/Kiemelt kép: ZDF