A szabadkígyósi kastély jövőre megnyithatja a kapuit

A tervek szerint 2021-ben nyitják meg a nagyközönség előtt a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, ahol jelenleg csaknem ötvenszázalékos a készültség – közölte a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen tartott sajtóbejáráson.

Glázer Tamás elmondta, hogy a járványhelyzet nem befolyásolta a munkálatokat, azok folyamatosan zajlanak 2019 óta. Megújul az 1875-1879 között épült szabadkígyósi Wenckheim-kastély főépületének földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. Restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, teljes tető- és homlokzat felújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg, valamint közműfejlesztést is végeznek – sorolta.

Hozzátette, a beruházásra európai uniós forrásból eredetileg 1,5 milliárd forintot fordíthattak, amelyet nemrég sikerült további 223,5 millió forinttal kiegészíteni. Hazai forrásból szintén 1,5 milliárd forintot biztosítanak „Békés megye örökségvédelmi szempontból egyik legnagyobb beruházására”.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a kastély egyes részein szólt arról, milyen attrakciókat terveznek a helyiségekbe. Az étkezőben kifejtette, egy 1895-ben készült fotó alapján állítják helyre a termet, ahol a kor étkezési szokásait mutatják majd be. Újból megépítik az innen nyíló télikertet is, amelyet a Wenckheim-család beázási problémák miatt az 1930-as években elbontott.

A felújítás alatt álló Wenckheim-kastély

A felújítás alatt álló Wenckheim-kastély. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az egykori könyvtárszobában elmondta, hogy óriási kutatómunkával 270 könyvet sikerült fellelniük, amely 1945 előtt a családé volt, és van remény további 600 kötet megtalálására, de az egykori óriási gyűjteményt vetítéssel ábrázolják majd.

A grófnő hálószobája mellett találtak egy eredeti ülőkádat, amelyet 1879-ben már melegített vízzel tudtak megtölteni. Azt, hogy az Ybl Miklós által tervezett kastély korának egyik legmodernebb épülete volt ezen keresztül is érzékeltetik majd, de utalnak erre a parkban megmaradt kandeláberek és a gázfejlesztő ház is – magyarázta Virág Zsolt.

Az MTI kérdésére Virág Zsolt elmondta, a kastélyt még a felújítás előtt is 18 ezren nézték meg évente, azzal kalkulálnak, hogy évi 40 ezer látogató valószínűsíthető. Glázer Tamás megjegyezte, a kastély rendezvényhelyszínként is funkcionál majd, az üzleti turizmus bevételeire is számítanak.

Forrás: MTI/ Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor