Megkezdték a leomlott huszártorony körüli állványzat lebontását

Megkezdték hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli állványzat lebontását, ott, ahol a tűz kiütött.

A katedrális felújítását végző állami szervezet közleménye emlékeztetett, hogy a huszártorony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. Az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben.

A 40 ezer darabból álló 200 tonnás állványzatot, amelynek a fele több 40 méteres magasságban található, először megerősítették, majd három szinten fémrudakkal fogták körbe, annak érdekében, hogy ne omoljon össze. Hétfőtől öt-öt alpinistából álló két csapat felváltva közelíti meg a lehető legközelebb a megégett részeket, és rezgőfűrésszel vágják ki az egymásra olvadt fémhengereket, amelyeket azután egy 80 méter magas daruval távolítanak el a helyszínről.

A munkálatok egész nyáron folytatódnak.

Az egész világot megrázó tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi felajánlás érkezett mecénásoktól, nagyvállalatoktól és szervezetektől, valamint egyszerű hívektől a világ minden tájáról a helyreállításra. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát azonban a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt júliusban három hétre leállították, ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, márciusban pedig a koronavírus-járvány miatt állították le több mint egy hónapra. A székesegyház előtti teret azonban május 31-én megnyitották a nagyközönség számára.

Jean-Louis Georgelin kormánybiztos a többszöri leállás ellenére úgy véli, hogy a helyreállítás 2021-ben megkezdődhet, miután még idén stabilizálják a boltozatot.

Forrás: MTI/ Kiemelt kép: archinect.com