Lendületet adhat az 5 százalékos lakásépítési áfa

Kedvező hatással lehet az elmúlt hónapokban megtorpant lakásépítésekre az ismét visszatérő 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) – reagáltak a szakmai szervezetek Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére, amelynek értelmében a 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) üdvözli a kedvezményes áfa folytatását az új lakások piacán. A legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet közleménye szerint a döntés lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon a kínálati oldal megerősödésére. Felidézték, hogy a lakóingatlan-piac 2008 óta nagy kilengésekkel, nehezen tervezhetően működik.

A mostani, területi korlátozás nélküli 5 százalékos áfa jó irányt jelent, mert lélegzetvételhez jut a piac – jelentette ki Kiss Gábor, az IFK alelnöke. Hangsúlyozta, hogy a hosszú távú, kiszámítható szabályozás a piac számára nélkülözhetetlen, ezért az IFK a kedvezményes általános forgalmi adó további, több cikluson átívelő meghosszabbítását támogatja.

Az Otthon Centrum szerint ismét erőre kaphat az újlakás-piac. Az ingatlanközvetítő hálózat közleménye szerint a kedvezményes áfa és az otthonteremtési támogatások az elmúlt években megtöbbszörözték az építési és lakásvásárlási kedvet, de a kedvezményes áfa kivezetése ezt a lendületet megtörte. A jelenlegi helyzetben, amikor a járvány miatt egyre erősebb a gazdaságot érintő elbizonytalanodás, mindenképpen jótékony hatással lehet az intézkedés az egyik legjelentősebb gazdasági ágazatra, az építőiparra, amely így a gazdaság teljesítményén érdemben tud majd javítani – hangsúlyozták.

Mivel az új rendelkezés nem köti a kedvezményt a rozsdaövezeti területek igénybevételéhez, várhatóan tovább folytatódhatnak a nagyvárosokban és az agglomerációban zajló fejlesztések is – tették hozzá a közleményben.

Forrás: MTI