Kevés családi ház tekinthető energetikailag korszerűnek

Magyarországon a 2,7 millió családi háznak csupán az 5-10 százalékáról mondható el, hogy energetikailag korszerű, az épületek több mint 60 százalékának jelentős felújításon kellene átesniük – hívta fel a figyelmet a Knauf Insulation Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete közös közleményükben.

Regionális összehasonlításuk szerint, míg Magyarországon a családi házaknak mindössze a 20 százaléka szigetelt, addig az 1,4 millió osztrák ház 80 százaléka, az 5 millió lengyel ház 59 százaléka, a 800 ezer szlovák családi otthon 35 százaléka, a Csehországban található 1,5 millió háznak a 25 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek a tulajdonosok, így ha ez a trend folytatódik, akkor a csaknem 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani – állapították meg a tanulmányban.

Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette, hogy az energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni, ezt követi a hőszigetelés kialakítása és a fűtéskorszerűsítés, mindez azért fontos, mert egy megfelelően szigetelt házba kisebb teljesítményű kazán is elegendő lehet.

Példaként említették, hogy a homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35 százalékkal csökkenthető, a befektetés ára pedig akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Forrás: MTI/ A kiemelt kép illusztráció