Jól haladnak a Csokonai Színház felújítási munkálatai

Jó ütemben haladnak a debreceni Csokonai Színház főépületének felújítási munkálatai – közölte a város polgármestere.

Papp László polgármester utalt arra, hogy jelenleg két színház – a Latinovits Színház és a Csokonai Színház – fejlesztése zajlik párhuzamosan Debrecenben.

A Csokonai Színházban 2021 február végéig a bontási munkálatok zajlanak, több ezer köbméternyi anyagot kell kitermelni szinte teljesen kézi munkával, mivel nagy gépeket az érzékeny műemléki épületbe nem lehet bevinni. Jelenleg a színpadtérben zajlanak a munkák, folyamatban van a színháztechnikai, színházgépészeti munkálatok előkészítése, a tervezés – ismertette.

A korábban bemutatott látványtervek szerint a megújult színháznak új, a korábbinál sokkal impozánsabb fogadótere lesz, új lépcső vezet majd onnan a nézőtérre. A nézőtér erkélyein nem lesznek a színpadra való rálátást akadályozó oszlopok – amelyeket műemléki elemekként a város meg fog őrizni -, ezáltal csaknem megduplázódik majd azoknak az ülőhelyeknek a száma, ahonnan száz százalékos lesz a színházi élmény – mutatott rá Papp László.

Gemza Péter színházigazgató hozzátette: talán nem volt még olyan igazgató, aki annyira boldog lett volna a színháza „romjai” felett, mint most ő. Szeptemberben a nézők és a társulat tagjai jelképesen együtt költöztették ki a színházat az épületből – emlékeztetett a direktor.

A február végéig tartó bontási munkák mintegy fele elkészült eddig, megtörtént a komplett épületgépészeti és elektromos bontás is. A Csokonai Színház épületének teljes felújítása a tervek szerint 2023-ban fejeződik be.

Forrás: MTI/ Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt