Ilyen lesz a miskolci Y-híd

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) látványterveket mutatott be az ütemterveknek megfelelően haladó miskolci Y-híd építéséről.

A beruházás megbízója az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban készül el hazai forrásból. A kivitelezést a He-Do Kft. végzi el nettó 13,5 milliárd Ft értékben.

A NIF közleménye szerint a beruházás során egy előre gyártott, valamint monolit vasbeton szerkezetű, vasút feletti, 12+4 támaszú, háromágú Y-híd épül.  Az Y-híd Kisfaludy utcai ágán mindkét irányban autóbuszöblöket alakítanak ki. A gyalogosok közlekedését a hídon kijelölt gyalogos átjáró, illetve az akadálymentes közlekedést egy-egy lift fogja biztosítani – írják.

Az épülő Y-híd látványterve. Forrás: NIF

Az épülő Y-híd látványterve. Forrás: NIF

A Király és a Vörösmarty utcák keresztezésében a meglévő jelzőlámpás csomópont helyén új, korszerű, háromsávos, jelzőlámpával szabályozott turbó rendszerű körforgalmat alakítanak ki.

A miskolci turbó rendszerű körforgalom. Forrás: NIF

A miskolci turbó rendszerű körforgalom. Forrás: NIF

Az épülő körforgalom a gyalogosok számára is biztonságos átkelést biztosít majd az úttesteken, hiszen jelzőlámpával biztosított kijelölt gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki – ismertetik. A körforgalom építés miatt kivágandó, többségében tűlevelű növények pótlására a miskolci városvezetés által meghatározott számú és típusú növényeket telepítenek majd a kijelölt helyeken, a körforgalom belső részén pedig öntözőrendszerrel ellátott zöldfelületet alakítanak ki – emelték ki.

A kivitelező jelenleg cölöpalapozási munkálatokat végez, amíg az időjárási körülmények ezt megengedik. Ezzel párhuzamosan tovább folytatódnak a szeptemberben lezárt Vörösmarty utcai vasúti felüljáróhoz tartozó töltés bontási munkálatai is – olvasható a közleményben.

Forrás: NIF