Megkezdődik az utascentrum építése a Keleti pályaudvaron

A MÁV tájékoztatása szerint a munkaterületet március 23-án átadták a kivitelezőnek.

A várhatóan 11 hónapig tartó munkák után egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi, a nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére. A Keleti pályaudvart akadálymentesen lehet majd megközelíteni az aluljáró szint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn és liften.

Ismertették, hogy a Keleti pályaudvaraz akadálymentesített utascentruma a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével valósul meg több mint 1542 négyzetméteren.

A 200-250 négyzetméteres ügyféltérhez kapcsolódik kilenc menetjegypénztár és két személyes ügyfélszolgálati pult, amelyek közül az egyik akadálymentesített, továbbá egy szolgáltatás-értékesítő iroda is, ahol a csoportos utazásokkal kapcsolatos igényeket lehet intézni.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, a naponta több mint 30 ezer utast fogadó Keleti pályaudvar korszerűsítésének első üteme 2019-ben kezdődött. Saját forrásból újraaszfaltozták az utasforgalmi területeket, ledes utastájékoztató kijelzőfalat alakítottak ki, korszerűsítették a térvilágítást, lebontották a korszerűtlen büféket, pavilonokat. A pályaudvar teljes hálózatán javították a vasúti pályát. Most pedig kormányzati és uniós forrásokból modern, korszerű, akadálymentes utascentrumot alakíthatnak ki.

Ezzel párhuzamosan folyik a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének a felújítása is, a csarnokot tanévkezdésre megnyitják. Emellett nyáron további utasforgalmi fejlesztéseket, utasáramlási és akadálymentesítési beavatkozásokat végeznek – emelte ki.

A Keleti pályaudvaron zajló munkálatokat a HC Építő Kft. és a Variabau Vegyesprofilú Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi – tájékoztatott a MÁV.

Forrás: MTI/ Kiemelt kép: Vitézy Dávid/ Facebook