Kevesebb a probléma az építőanyag-kereskedőknél

Az összehangolt kormányzati fellépés részeként három hónapja zajló fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés legfrissebb eredményei kedvező fordulatra engednek következtetni az építőanyag-piacon.

A kifogásolási arány a vizsgálatok július eleji megindítása óta 10 százalékponttal csökkent; az első félévben az építőanyag piacon tapasztalt folyamatos és nagyarányú áremelkedés ősz elejére számos termékkörben már érdemi mérséklődést mutat – összegezte Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a fogyasztóvédelem a nyár közepén kapcsolódott be az építőanyag piacon tapasztalható visszás jelenségek vizsgálatába. A kormányhivatalok munkatársai az elmúlt három hónapban az egész országot bejárták, 685 helyszíni ellenőrzésből közel 400 esetben tapasztaltak jogsértést.

Piacfelügyeleti hatáskörben több mint 1100 féle, összesen mintegy 350 ezer darab terméket vizsgáltak meg. Próbavásárlással közel 4500 termék megfelelőségét ellenőrizték.

Mostanáig 18 vállalkozásra szabtak ki összesen 2,3 millió forint bírságot, számos további eljárás folyamatban van. A problémás kereskedelmi egységek közel negyede már a helyszíni ellenőrzés ideje alatt megszüntette a jogsértést.

A kifogásolási arányt havi bontásban vizsgálva, a kezdeti kétharmados mutatóhoz képest szeptemberre már csak nagyjából minden második forgalmazót érték kisebb-nagyobb mulasztáson a szakemberek.

Az ártörténetek elemzéséből az is kitűnik, hogy az árak első félévben mért lendületes növekedése júliusban megtört. Néhány esetben az év eleji értékekig is sikerült visszatornázni az árakat, az áprilisi szint utolérése még szélesebb termékkörre jellemző – írták a közleményben.

Forrás: MTI