Kínában korlátozzák a felépíthető felhőkarcolók magasságát

Korlátozzák Kínában a felépíthető felhőkarcolók magasságát az indokolatlanul hivalkodó méretű toronyházak elszaporodásának megfékezése érdekében.

A kínai építészeti, valamint vidék-és városfejlesztési minisztérium közleménye szerint a kevesebb, mint 3 milliós lakosú városokban külön engedély nélkül nem épülhetnek 150 méternél magasabb felhőkarcolók. A 3 milliónál több lakost számláló városokban pedig 250 méterben szabták meg az épületek magasságának felső határát.

Leszögezték: bár a felhőkarcolók a hatékonyabb földterület-kihasználtság előnyével kecsegtetnek, továbbá hozzájárulnak az építési technológiák fejlődéséhez, valamint a városok gazdasági és társadalmi előrehaladásához, az utóbbi időben egyes kínai városokban a valós igény felmérése nélkül, hivalkodás és vetélkedés céljából építettek egyedi megjelenésű és különösen magas toronyházakat. Az ilyen jellegű építkezések – teszik hozzá, – növelik az építési költségeket és az energiafogyasztás mértékét, ráadásul nehezítik a biztonság szavatolását is.

A minisztérium egyúttal a már létező szupermagas felhőkarcolók átfogó – egyebek mellett statikai, energiaellátási és földrengés-biztonsági – ellenőrzését is előírta a helyi kormányzatok számára.

Kínában több, a világ legmagasabb épületei közé tartozó felhőkarcoló található. Az ország legmagasabb épülete a 632 méter magas Sanghaj Torony.

Júliusban már kiadtak egy szabályozást, amely szerint az országban nem építhető 500 méternél magasabb felhőkarcoló.

Forrás: MTI