Sikeres próbaterhelés az M4-es új Tisza-hídjánál

Rendben lezajlott a próbaterhelés az M4-es út új Tisza-hídjánál, a Szapáry hídon – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

A próbaterhelés során 48 tehergépkocsi tesztelte a hídon bekövetkezett alakváltozásokat. Az adatok kiértékelése néhány héten belül megtörténik – tájékoztatott a NIF.

Ismertették: a próbaterhelés egy híd esetében a kivitelezés végéhez közeledve történik. Ilyenkor a műtárgy használatba vétel előtti teherbírását ellenőrzik.

A Szapáry- híd próbaterhelése során statikus és dinamikus terhelést végeztek. A hídszerkezet különböző részein, elemein mérték az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat és az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket (pl. a főtartó lehajlását, támaszok süllyedését, szerkezet sajátfrekvenciáját stb.)

Sorakozó a próbaterhelésre. Forrás: NIF

A NIF tájékoztatása szerint a Tisza-hídnál a statikus próbaterhelést a pálya jobb és bal oldalán 16-16, egyenként 48 tonna súlyú tehergépkocsival végezték. A dinamikus terhelés során pedig két tehergépkocsi haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel.

Az M4 Abony (Kelet)-Törökszentmiklós (Nyugat) közötti 27,1 kilométeres szakasz műszaki átadás-átvételi folyamata megkezdődött, a teljes szakasz forgalomba helyezése várhatóan 2022. februárban történik meg – olvasható a közleményben.

Forrás: NIF