Elkészült a Magyar Zene Háza

Elkészült a Magyar Zene Háza épülete, amely január végén, a magyar kultúra napjához kötődve interaktív zenetörténeti kiállítással és zenei programokkal nyitja majd meg kapuit.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa kiemelte: a Magyar Zene Háza olyan különleges zenei beavató intézmény lesz, amihez nincs hasonló a világon.

Kiemelte: a megvalósulást az eredményhirdetés óta világszerte komoly figyelem övezi: a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen. Tavaly pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte, az intézmény célja, hogy a magyar zene otthona legyen, de épüljön be az európai kulturális vérkeringésbe is.

Forrás: Liget Budapest

A Magyar Zene Háza hármas funkciót tölt be januártól: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat – mondta.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy a tervezői vízió szinte feloldja a határokat a ház és a park között. Ezt a transzparenciát elsősorban a hatalmas, vízszintes osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják.

A ház másik jellemzője az organikus, „lebegő” tetőszerkezet, amelyben szinte nincsenek szögletes elemek, felületét pedig csaknem száz egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több egészen a legalsó szintekig átvezeti a természetes fényt a belső terekbe.

Forrás: MTI/ Liget Budapest