Építőipari Nívó Díjat kapott a Monostori híd

2021-ben a Közlekedési létesítmény kategóriában a Monostori híd – Komárom-Komárno Duna-híd kapta az Építőipari Nívó Díjat – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

Felidézték: az Építőipari Nívó Díjat tavaly 21. alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az alapítók és csatlakozó szervezetek nevében és felhatalmazásukkal. Az első pályázatot még 2000-ben hirdették meg, akkor 7 díjazott volt. A díjakat az ÉVOSZ (Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetége) ünnepi közgyűlésén adták át, a Lechner Ödön-díjakkal és a szakma több, további fontos elismerésével együtt.

Építőipari Nívó Díjat kapott a Monostori híd. Forrás: NIF

A bírálat során az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelését, a kivitelezés műszaki–technikai színvonalát, szakszerűségét, a beruházás gazdaságosságát, üzemeltethetőségét, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködést vették figyelembe – írták.

Kiemelték, hogy a mélyépítő szakma szerint jelenleg a magyarországi hídépítés az aranykorát éli. Ez nem csak az épülő hidak darabszámát minősíti, hanem azt is, hogy számos nagyobb hídon nem kizárólag hídtervezők, hanem építészek is dolgoznak. Hozzátették, hogy az egyedi megoldások, az esztétikai újítások a statikusokat is új kihívások elé állítják.

Építőipari Nívó Díjat kapott a Monostori híd. Forrás: NIF

Ebben a sorban egy jelentős mérföldkő a Monostori híd. A befelé dőlő pilon, mely külpontosan támaszkodik a pillérre, a Magyarországon még korábban nem alkalmazott technológiával épült „műsziget”, melyről az alapozás készült, és különleges volt ennek száraz és vízi úti kiszolgálása – olvasható a közleményben.

Forrás: NIF