Nem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban

A kis- és középvállalkozások (kkv) mintegy fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége, képzettsége jelenti a legfőbb problémát az építőipari munkaerőhiány kapcsán – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Construma építőipari szakkiállításon.

Felmérésük szerint az építőipari szektorban tevékenykedő vállalkozások mintegy 42 százalékánál tapasztalható tartós munkaerőhiány. Egyes betöltetlen álláshelyekre általában hónapokig nem találnak szakembert.

Leginkább szakképzett fizikai munkásokból van hiány. Közülük ácsot és kőművest a legnehezebb találni, ez a probléma nagyjából minden tizenötödik cégnél jelentkezik. Villanyszerelő alkalmazása pedig körülbelül minden huszadik vállalkozásnak jelent kihívást a kamara közleménye szerint.

Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kiemelte: a munkaerőhiány több ágazatban is általános probléma, ám az építőiparban már olyan mértékű, hogy a piacon a jelenlegi kapacitásigények mellett további 100 ezer embert is tudnának alkalmazni.

Felerősödött a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, a cégeknek a szakmunkások bérének emelésével is számolniuk kell – mutatott rá a BKIK alelnöke.

Forrás: MTI