Hamarosan befejezik a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítését

A Déli összekötő vasúti Duna-híd új, harmadik szerkezete immár átjárható – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

Ezzel történelmi pillanathoz, a Déli körvasút első mérföldkövéhez érkeztek: a Duna felett három vasúti vágányon ível már át – emelték ki.

A projektben elsőként megépült hidat 2021. áprilisában, a másodikat 2021. decemberében vehették birtokba a szerelvények. A vasúti forgalom azóta zavartalan. Hamarosan a harmadik új hídszerkezetet is átadják, hiszen a hónap elején beemelték a kirakós utolsó darabját, az úgynevezett zárótagot.

Hozzátették: ezután következhetnek a vasúti szakági és egyéb, befejező munkák. Augusztus elején próbaterhelést végez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata. A sikeres próbaterhelést követően, a Déli körvasút keretében építendő harmadik vágány elkészültéig a vasúti forgalom ezen a legújabb és a középső szerkezeten zajlik majd.

Hamarosan befejezik a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítését
Forrás: NIF

A Déli összekötő vasúti Duna-hidat a Déli Körvasút fejlesztésének részeként korszerűsítik. Ennek célja, hogy több elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között.A vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson, és nagyobb szerephez jusson Budapest közlekedésében – emelték ki.

Hosszú évtizedek óta ez az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatkövetéssel az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja – közölte a NIF.

Forrás: NIF