Úszó város a Maldív-szigeteknél

Húszezer lakosnak otthont adó, úszó város épül az Indiai-óceánon, a Maldív-szigeteknél. A CNN beszámolója szerint az öt éven belül elkészülő projekttel a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint kihívásaira keresik a választ.

A Maldív-szigeteknél épülő várost az agykorall mintázatához hasonlóan tervezték meg és ötezer vízen lebegő egységből áll majd. Ezek között házak, éttermek, üzletek és iskolák is lesznek. Az első egységeket ebben a hónapban mutatják be, a lakók pedig 2024 elején kezdhetnek beköltözni, az egész város várhatóan 2027-re készül el.

A CNN cikke szerint a város egy türkizkék lagúnában, mindössze tíz percnyi hajóútra Malétól, a Maldív-szigetek fővárosától épül a Dutch Doklands holland ingatlanfejlesztő és a Maldív-szigetek kormányának közös vállalkozásaként.

A közel 1200 szigetből álló Maldív-szigetek a világ egyik legsebezhetőbb országa az éghajlatváltozás szempontjából. Területének mintegy 80 százaléka fekszik kevesebb mint egy méterrel a tengerszint felett. Mivel az évszázad végére akár egy métert is emelkedhet a tengerszint, szinte az egész ország víz alá kerülhet.

Az úszó várost tervező Waterstudio építésziroda alapítója, Koen Olthuis a CNN-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a vízen lebegő város új reményt adhat a Maldív-szigetek több mint félmillió lakosának. A 2000-es évek elején alapított Waterstudio az elmúlt két évtizedben több mint 300 úszó otthont, irodát, iskolát és egészségügyi központot tervezett világszerte.

Versenyképes árak

A projekt során kevesebb mint öt év alatt tervezik felépíteni a 20 ezer lakosnak otthont adó várost. Bár más úszó városok is épülnek, de egyik sem közelíti meg ezt a léptéket és gyorsaságot.

Úszó város a Maldív-szigeteknél
Forrás: Waterstudio

A Maldív-szigeteknél épülő város színes házakkal, széles erkélyekkel és tengerparti kilátással vonzza a helyi lakosságot. A lakók csónakokon közlekedhetnek majd a lagúnákon vagy gyalog, kerékpárral, illetve elektromos robogókkal az utcákon.

Az árak Olthuis szerint versenyképesek: 150 ezer dollárnál (57 millió forint) kezdődik egy lakás és 250 ezer dollárnál (95 millió forint) egy családi ház ára.

A moduláris egységeket egy helyi hajógyárban készítik, majd az úszó városba vontatják őket. Miután a helyükre kerültek, egy nagy víz alatti betontesthez rögzítik őket, amely teleszkópos acélcölöpökkel kapaszkodik a tengerfenékbe. A környező korallzátonyok természetes hullámtörőként védik a várost, amely így szelíden ringatózik a vízen – írták.

Forrás: CNN/Waterstudio/Dutch Docklands/MTI