Lakberendezéssel az idősek egészségéért – íme egy cseh kórházi kísérleti projekt!

A hosszú ideig tartó kórházi kezelésekkel kapcsolatos egyik leggyakoribb panasz a hideg és rideg, steril atmoszféra, amiben a fizikai felépülés talán lehetséges, ám a mentális állapoton biztosan nem javít. Márpedig sok olyan mentális beteg van, aki ilyen körülmények között kénytelen akár éveket eltölteni – nem ritkán az egész hátralévő életét.

Egy cseh kórházban azonban egészen más a helyzet. Egész pontosan egy idősekkel foglalkozó, utókezelő részlegről beszélünk az osztravai Vítkovice Kórházban, ahol az egyik helyiséget retro stílusban rendezték be. De tényleg: hamisítatlan 1960-as és 70-es évekbeli bútorokkal, tapétával és textilekkel tették tele a szobát, sőt, még egy régi varrógép is helyet kapott, amit egy a Facebookon érkezett felajánlásnak köszönhetnek.

Cseh kórházi projekt időseknek

Még a korszak leghíresebb könyvei és magazinjai is megtalálhatók a teremben, beleértve olyan cseh klasszikusokat, mint Květy és Vlasta. Sőt, a korszak csehszlovák zenéi és tévéműsorai is rendelkezésre állnak itt.

Hogy mindezt miért?

Azért, hogy az idős betegek rehabilitációját, szocializációját segítsék a múlt és ezzel a fiatalság megidézésével! A kórház beszámolója szerint egyébként a projekt azonnali pozitív hatással bírt a páciensekre: sok esetben addig elveszettnek vélt emlékeket és agyi funkciókat is visszahozott az itt tartózkodás.