Egy év alatt 9,9 százalékkal nőtt az építőipar termelése májusban

Májusban az építőipar termelése 9,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 12, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint az előző hónaphoz viszonyítva 5,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,8, az egyéb építmények építésében 7,8 százalékkal bővült a termelés. A speciális szaképítés termelése 13,5 százalékkal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene 7,2 százalékkal nagyobb volt a tavaly májusinál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,5 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,7 százalékkal alacsonyabb volt.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya 9,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly május véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az év első öt hónapjában az építőipari termelés 11,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét.

Forrás: KSH/MTI