Külföldi továbbképzéseket szervez az ÉVOSZ

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében fiatal végzős szakmunkások, köztük ácsok, kőművesek, asztalosok és burkolók fejleszthetik tovább szakmai tudásukat az ErasmusPro Programban szeptembertől a francia Les Compagnons Du Devoir szakképző intézményben – közölte az ÉVOSZ.

Az ÉVOSZ és a francia intézmény együttműködésében eddig 145 végzős – kőműves, ács, asztalos, tetőfedő, kőfaragó és szárazépítő – szakmunkás vett részt valamilyen továbbképzésen.

A Compagnon oktatási elvének alappilléreit a szakmai oktatás, emberformálás és értékteremtés jelenti, mesterképzésük alapja pedig az utazás, azaz a mesterlegények négy-öt évig tartó szervezett vándorlásának biztosítása – írták a közleményben.

Kiemelték: az ÉVOSZ továbbképző projektjeit három fő célcsoportnak szervezi.

Az ország különböző építőipari szakképző intézményeiben dolgozó szaktanároknak, valamint gyakorlati oktatóknak németországi és ausztriai gyakorlati továbbképzéseket biztosítanak. A szakképzési szakértőknek tanulmányutakat szerveznek. A végzős szakmunkástanulóknak pedig külföldi továbbképzésre, szakmai gyakorlatra adnak lehetőséget – közölte az ÉVOSZ.

Mint ismertették: a szakmunkástanulók két év alatt sajátítják el a szakma alapfogásait. Ez idő alatt szakmájuk szerint egy-egy vállalkozásnál dolgoznak tanulói munkaszerződéssel, esténként pedig a Compagnon Házakban képzik magukat tovább. A hathetes munkahelyi gyakorlatokat héthetes szervezett elméleti és gyakorlati képzések váltják a nagyobb Compagnon Házakban.

Forrás: ÉVOSZ/ A kiemelt kép illusztráció