Láthatáron a világ legnagyobb autonóm bányája

A közelmúltban érdekes hír látott napvilágot a külszíni bányászat világából, mely napjainkban az autonóm járművek alkalmazásának egyik legizgalmasabb terepe. A svédországi székhelyű Epiroc ugyanis hatalmas megrendelést kapott a Roy Hill ausztrál bányavállalattól, melynek eredményeképp várhatóan a világ legnagyobb automatizált bányája jön létre.

Az ügylet lényege, hogy az Epiroc a Nyugat-Ausztráliában, azon belül is Pilbara régióban üzemelő vasércbányában fogja átalakítani a jelenlegi bányadömper-flottát úgy, hogy a járművek önvezető működésre is alkalmasak legyenek. Fontos részlet, hogy a szóban forgó flotta vegyes összetételű, vagyis az alkalmazott megoldásokkal szemben alapvető elvárás a márkafüggetlenség.

A 2023 elején véglegesített szerződés értéke eléri a 70 millió ausztrál dollárt (átszámítva 17 milliárd forintot), ezzel az Epiroc történetének legnagyobb megrendelése automatizálási feladatokhoz kapcsolódóan.

Forrás: epiroc.com

Mint a felek képviselői elárulták, a munka 2023 márciusában vette kezdetét, a bányadömperek autonóm üzemre történő átalakítása pedig fokozatosan történik majd. Az 54 Caterpillar és 42 Hitachi típusú járműből álló flotta teljes átállítása a tervek szerint 2024-re fejeződik be. Mivel a hatékonyságon túl a biztonság növelése is a projekt kiemelt céljai közé tartozik, a munka több mint 200 egyéb eszközre is kiterjed, hiszen elengedhetetlen lesz, hogy az önvezető dömperek a bányában közlekedő más járművekkel is kommunikálni tudjanak majd.