Merre tovább, homlokrakodók?

Az utóbbi évtizedekben világszerte egyre több és egyre összetettebb építőipari projekt valósult meg, melynek nyomán a piac mind sokoldalúbb, hatékonyabb és nagyobb teljesítményű eszközöket igényelt. Ezzel párhuzamosan ráadásul a környezetvédelmi szempontok is felértékelődtek, ami szintén rányomta bélyegét az építőgépek fejlődési irányára. Legújabb cikkünkben arra keressük a választ, milyen trendek határozzák meg jelenleg a homlokrakodók piacát, és milyen fejlesztési irányokat várhatunk a jövőben.

Európában talán az uniós károsanyag-kibocsátási normák szigorodása gyakorolta a legnagyobb hatást a kutatás-fejlesztés irányára. Egyre-másra jelentek meg a különféle kipufogógáz-utókezelő rendszerek, amik már csak az új alkatrészek helyigénye miatt is magukkal vonták a motorterek áttervezését. Eközben egyes gyártók viszont inkább visszavettek rakodógépeik teljesítményéből, hogy drágán gyártható és drágán karbantartható rendszerek nélkül is az elvárt emissziós határértékeken belül maradjanak.

A motorok fejlődésével beszállítói oldalon lépést tartott a hidraulikarendszerek evolúciója is, az ebből eredő hatékonyságnövekedés pedig hozzájárult, hogy a környezetbarát jelleg kidomborodásával együtt nemcsak az üzemanyagfogyasztás tudott csökkenni, de a gépek élettartamára vetített összköltsége is.

A teljes cikk itt olvasható: https://homlokrakodok.grundonline.hu/merre-tovabb-homlokrakodok