Tovább épül a Hitachi-birodalom a Valkonnál

Mint mi is beszámoltunk róla, idén januárban új forgalmazóra lelt Magyarországon a Hitachi építőgép-márka. Bő fél év elteltével úgy gondoltuk, a Valkon meghívásának eleget téve érdemes feleleveníteni, hogyan telt az izgalmas kezdeti időszak a kecskeméti központú cégnél.

Van miből válogatni

A japán építőgép-márka európai beszállításáért, értékesítéséért és marketingjéért felelős Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) csoporttal megkötött szerződés természetesen csak az első lépés volt, és a munka dandárja ezt követően kezdődött meg. A Hitachi termékpalettája – globálisan és Európában is – igen széles, hiszen az egészen apró miniktől a 800 tonnás lánctalpas kotróig szinte minden kategóriát lefed. E kínálatból kellett kiválasztani, elsősorban mely méretosztályokra és géptípusokra érdemes összpontosítani az új magyarországi forgalmazó tevékenységét.

Miután hazánkban nem találhatók olyan bányák, ahol az említett több száz tonnás monstrumokat ki lehetne használni, egyértelmű volt, hogy a Valkonnak sem érdemes erőforrásokat fektetni forgalmazásukba. Ezzel szemben a 2-5 tonnás minikotrók és a 20-25 tonnás lánctalpasok kifejezetten népszerűek itthon is, míg mobilitásuk okán a gumikerekes kotrók népszerűsége csaknem vetekszik a nagyobb láncos modellekével. Az is csakhamar eldőlt, hogy a homlokrakodók forgalmazásának szintén érdemes figyelmet szentelni, ugyanis a Hitachi ebben a szegmensben is kifejezetten erős. Itt azonban – mint a Valkonnál megtudtuk – üzemi tömeg helyett inkább motorteljesítmény szerint érdemes meghatározni a kategóriákat: Magyarországon elsősorban a 180 és 310 lóerő közti modellek tarthatnak számot komoly érdeklődésre.

A tapasztalatok mellett az alkatrészek is gyűlnek

A modellpaletta fő „csapásirányának” összeállításával párhuzamosan megkezdődött az alkatrészkészletek felduzzasztása is. Ebben az első lépcsőfok az úgynevezett szervizfeltöltő rendelés volt. Mivel a forgalmazás kezdetén még nem állt rendelkezésre jelentős saját tapasztalat azt illetően, milyen alkatrészekből érdemes leginkább készleten tartani, e szempontból a kecskeméti vállalat elsősorban a Hitachi korábbi magyarországi tapasztalataira támaszkodhatott.

Az alkatrész- és szervizszolgáltatások végül március közepén indultak el, azonban a készletek feltöltése folyamatos a Hitachi európai alkatrészközpontjából, mely Hollandiában található. Persze a szerviztevékenység elképzelhetetlen lenne képzett szakemberek nélkül, ergo a szervizes csapat képzése is folyamatos a Hitachi támogatásával. Mint Bárth Gábor Hitachi termékmenedzser mesélte, „mindenes” szerelők helyett a japán gyártó munkagépeivel a Valkonnál dedikált szakemberek foglalkoznak, ami a magas színvonalú szervizszolgáltatás egyik kulcsa.

Jól jönnek a mezőgépes tapasztalatok

Időközben felállt és már gőzerővel dolgozik az értékesítési csapat is, mely per pillanat három Hitachi területi képviselőből tevődik össze. Első feladatuk a korábbi partnerek, meglévő ügyfelek felkeresése volt. Mint beszámoltak róla, a fogadtatás általában kifejezetten pozitív, ami részint annak tudható be, hogy a felhasználók nagy megelégedéssel, szinte panasz nélkül üzemeltetik a Hitachi gépeket, a biztos háttérhez pedig sokat tesz hozzá, hogy ismét van hazai képviselet, akihez bizalommal fordulhatnak igényeikkel, kérdéseikkel. Emellett egyes esetekben az is sokat nyom a latban, hogy a Hitachi ugyan új márka a Valkon kínálatában, ám a cég már régi motorosnak számít a magyar piacon – igaz, eddig főként mezőgazdasági gépek vonalán voltak aktívak, melyhez most fejlődik fel az építőgépes üzletág.

Elkészült a Valkon Hitachi-katalógusa

Mindenképp említést érdemel, hogy a Valkonon keresztül elérhető a Hitachi használtgépes szolgáltatása, melynek révén immár a hazai felhasználók is megvásárolhatják a Hitachi nemzetközi hálózatában elérhető gépeket. Sőt, a „premium used” gépekre még garanciát is biztosít a gyártó! Az értékesítési törekvések részeként elkészült a Valkon építőgépes katalógusa is, ami egy dokumentumban összegzi a Magyarországon újonnan rendelhető Hitachi gépeket. A dokumentum elérhető a Valkon honlapján.

Irány az ÉBSZ-GÉPSHOW!

Sajnos látogatásunkkor a pozitívumok mellett óhatatlanul szóba kerültek az ágazat általános problémái is. Ahogy a Valkon munkatársai elmondták, mind az építőipari, mind a mezőgazdasági gépek értékesítése terén nagyon nehéz év az idei. Már csak ezért is örömhír, hogy a cég egyik nagyra becsült ügyfele egyszerre három darab Hitachi ZV220-7-es homlokrakodót rendelt.

A 220 lóerős rakodógépek átadására várhatóan szeptember végén kerül majd sor, azonban a kecskeméti gépforgalmazónál addig sem fognak unatkozni: lázasan készülnek ugyanis a szeptember 26-28. között megrendezendő ÉBSZ-GÉPSHOW szakkiállításra. Annak érdekében, hogy újdonsült forgalmazóként átfogó képet adhassanak a legnépszerűbb modellekről és méretkategóriákról, a Valkon összesen nyolc kotróval és egy homlokrakodóval készül a tököli eseményre.

Az álló gépes területen kiállított gépek közül a méretbeli szélsőségeket a 2 tonna alatti ZX19-6 minikotró, illetve a 24 tonna körüli ZX210LC-7 modell képviselik. Míg a statikus és dinamikus kiállításon szereplő kisebb kotrók leginkább azzal tűnnek ki, hogy hely szűkében is remekül elboldogulnak, a show-n szerephez jutó két gumikerekes modell (a statikus területen a ZX150W-7, míg működés közben a ZX180W-7 lesz megtekinthető) legnagyobb erénye a mozgékonyság. Külön érdekesség, hogy a dinamikus bemutatóterületen épp a legnagyobb bemutatott gép, vagyis a ZX300LCN-7 lesz kipróbálható, így mindenképp érdemes lesz felkeresni a Valkon csapatát a rendezvényen.

(A cikk megjelenését a Valkon Kft. támogatta.)