A műjégpálya berendezéseivel hűtene középületeket a Főtáv

A Főtáv szerint a Városligeti Műjégpálya hűtőberendezéseinek felhasználásával, a hűtési rendszer továbbfejlesztésével meg lehetne oldani a Liget Budapest projekt újonnan létesülő középületeinek – Magyar Zene Háza, Olof Palme Ház, Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum – klimatizálását.

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésben az olvasható, hogy a Főtáv a Városliget Zrt. által indított, a primer hidegenergia-szolgáltatás nyújtására vonatkozó közbeszerzési terve nyomán előzetes vizsgálatot folytatott le, és ennek alapján fogalmazta meg projektjavaslatát.

A Főtáv javaslata szerint a műjégpálya hűtőberendezései a Városliget közintézményeinek klimatizálásában úgy hasznosíthatók, hogy a műjégpálya hűtőgépházából kiindulva, hűtési távvezetéken keresztül alacsony hőmérsékletű hűtővízzel látják el az épületeket.

A társaság a lehűtött vizet a hűtési távvezetéket üzemeltetve juttatná el a fogyasztókhoz, ahol egyedi hőmennyiségméréssel számolna el velük. A javaslat szerint a Főtáv szervezné és finanszírozná a hűtőgépház megváltozott üzemviteléhez szükséges átalakításokat, a keringtetési és nyomástartó rendszer és a távvezeték beruházását a hűtési energiafogadókig, fedezetként pedig hűtésienergia-díjat és hűtési teljesítménydíjat kapna a fogyasztóktól.

A távhűtő rendszert úgy építenék ki, hogy legyen akkora teljesítménytartaléka, amely lehetővé tenné további közintézmények – a Műcsarnok és a Vajdahunyad vára – csatlakozását is a rendszerhez.

Forrás: MTI