Lassítja az építőipar növekedését a kapacitáshiány

Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, de az MTI-nek nyilatkozó elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a bővülést lassítja a kapacitás- és munkaerőhiány.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott gyorsjelentése szerint az előző havihoz mérten májusban 6,1 százalékkal emelkedett az építőipar termelése a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek szerint. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest. A megkötött új szerződések volumene 10,7 százalékkal csökkent, az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 67,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta: az építőipart a lakáspiaci, irodaépítési, kereskedelmi ingatlanpiaci boom mellett az ipari és logisztikai beruházások, az uniós támogatással és anélkül, tisztán állami forrásból megvalósuló beruházások húzzák. Egyes előrejelzések szerint a következő években akár további 20 ezer milliárd forintnyi megrendelés érkezhet az építőiparba, ezek közül 4 ezer milliárd közúti és vasúti építkezésekre, több mint 3000 milliárd a Modern Városok programon keresztül, valamint 700 milliárd forint az Egészséges Budapest Program egészségügyi beruházásaira szól majd. Emellett indul a paksi atomerőmű beruházás, valamint megkezdődött az új kecskeméti autógyár felépítése – jelezte.

A szakértő kifejtette: az építőipar kilátásai továbbra is kedvezőek, ugyanakkor a kivitelezői kapacitáshiány jelentősen megnehezíti a rendelésállomány folyamatos teljesítését. Továbbra is jelentős problémaként értékelte a szakképzett munkaerő hiányát.

Az idén piaci becslések szerint 25 ezer körüli új lakást adhatnak át országosan, ami elmarad az ideálisnak tekintett éves 40 ezres számtól, így van még tér a bővülésre – mutatott rá. Hozzátette: ennek elérését nehezítheti az új lakások áfájának 27 százalékra való visszaállítása 2020. január 1-jétől. A kiadott építési engedélyek száma láthatóan már kissé mérséklődik, a bizonytalanság közepette nem indítanak újabb beruházásokat a kivitelezők. Ez 2020-ban visszafoghatja az építőipar teljesítményét, ugyanakkor az állami megrendelések ellensúlyozhatják ennek hatását – közölte. Az év egészére Suppan Gergely 16 százalék fölötti építőipari növekedést vár.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a kapacitás- és munkaerőhiány kockázatot is jelent, jelentősen drágulnak a kivitelezések, miközben nőnek a kamatok, ez pedig megnehezítheti a részben hitelből épülő ingatlanok értékesítését. A szakértő azt is fontosnak nevezte, hogy a hirtelen megugró rendelésállomány miatt kiépülő jelentős kapacitások a fejlesztések kifutása után ne maradjanak kihasználatlanul.

A szakértő kitért arra, hogy idén januártól májusig három olyan hónap is volt, amikor az új szerződések volumene mérséklődött az egyéb építményeknél, az évkezdettől pedig 6,1 százalékkal lett kevesebb az új szerződések volumene ebben az alágazatban. Ugyanakkor az egyéb építményeknél a teljes rendelésállomány nagyon magas szinten van, májusban csaknem a duplája volt a tavalyinak. Németh Dávid szerint látszik, hogy az egyéb építményeknél a meglévő rendelésállományt akarják megvalósítani a beruházók, sok fejlesztés van kivitelezési fázisban. Az elemző a jelenlegi kilátások alapján erre az évre 15 százalék körüli építőipari növekedést vár.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítéseknél rövid távon újabb élénkülés várható, a fejlesztők ugyanis igyekeznek kihasználni a rendelkezésükre álló időt. A kedvezményes lakásépítési áfa határideje a jelenlegi kilátások szerint 2019 végén lejár, a beruházók emiatt még 2020 előtt szeretnék befejezni az építkezéseket.

Az épületépítéseknél, ezen belül a lakásépítéseknél várható növekedésre utal, hogy a májusban az épületépítésekre kötött új szerződések volumene 33 százalékkal emelkedett, emellett az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány május végén 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet – fejtette ki.

A szakértő szerint a már elindult fejlesztések felpöröghetnek, valamint újabb társasház-építéseket jöhetnek a piacra. Ugyanakkor Balogh László is úgy látja, hogy a kapacitás- és munkaerőhiány akadályozhatja az építőipar növekedését.

Forrás: MTI