Ez az épület segíthet az újrakezdésben

Ahány világvégével foglalkozó könyv és film látott napvilágot az emberi történelem során, kicsit sem csoda, ha olykor azon pörög az agyunk, vajon mi lenne egy nagyobb világégés után. Manapság nem kevés olyan ember van, aki túlélési-kalauzokkal trenírozza magát erre az eshetőségre, mások atombunkert építenek a hátsó kertben.

Cary Fowlernek hála, aki egyébként nemzetközi agrárkutatási tanácsadó, legalább a növények miatt nem kell aggódnunk. 2008-ban ugyanis felépült a norvég Spitsbergenben a Svalbard Global Seed Vault, mintegy 8,8 millió dolláros kormánytámogatással. Az építmény egy ultrabiztonságos magtárként funkcionál, amely a világ minden részéről őriz génbankoktól származó magmintákat. Összesen 930 821 mintát – ami azért nem kis szám, még fűszálban sem.

Így ha egy globális válság lángokba borítaná is a világot – ne tegye! -, vagy netán a klímaváltozás még súlyosabbá válna, a minták biztonságban átvészelnék az épület belsejében, hogy adott pillanatban újra zölddé varázsolják a bolygónk felszínét. Így ez az épület az emberiség reményét is őrzi – hiszen mi lenne velünk a növények nélkül!

A Svalbard Global Seed Vault egy biztonsági, növényi mag-bank

Az épület a világ minden részéről őriz magvakat, Oroszországtól egészen Észak-Koreáig

A magbank építését 2008-ban fejezték be, amelyet 8,8 millió dollárral a norvég kormány támogatott

Az épület ellenáll a bombatámadásoknak és a legdurvább környezeti hatásoknak is

2017-ben már 930 821 mintát őriztek az épületben

A magvakat mínusz 18 fokon tárolják

Ez a hőmérséklet biztosítja a magvak hosszú távú életképességét

De az épület nemcsak arra szolgál, hogy katasztrófa esetén segítse a bolygó újranépesítését – jelenleg is praktikus a létezése. Adott esetben akár a növényzet gyors újratelepítését teszi lehetővé, azzal a feltétellel, hogy később a kikölcsönzött magmennyiség visszakerül ebbe a növényi Noé bárkájába.

Nézd meg az alábbi videót, ha szeretnél még többet tudni erről a rendkívüli épületről!