Legendás pálya a sivatagban

Egy marketing kampány részeként a BMW a Szahara sivatag homokjában megépítette az ikonikus F1-es pálya, Monza 1:1 méretarányú változatát.

A német gyártó az új X5-ös modell népszerűsítése érdekében döntött úgy, hogy Marokkóba indul a szaharai sivatagba, ahol egy ideiglenes versenypályát épít. Méghozzá nem is akármilyet, hanem a legendás 5 793 méter hosszú monzai pálya a tökéletes mását.

Monzai pálya a sivatagban

A jármű megmérettetésének helyszínéül a Marokkó egyik legsivatagosabb területeként ismert Merzouga városát választották. Az összes kanyart, egyenest és sikánt úgy csinálták meg, hogy milliméterre pontosan megegyezzen a monzai pálya vonalvezetésével. A szakemberek még arra is figyeltek, hogy az egyes ívek és visszafordítók sugarai és törésszögei is megegyezzenek az eredetivel.

Monza a sivatagban

A földmérőkből, mérnökökből, munkásokból, technikusokból és pilótákból álló, több mint ötven fős csapat két héten keresztül dolgozott a sivatagban, hogy közösen megalkossák a helyszínt ehhez a nem hétköznapi kihíváshoz. A szakemberek előkészületi munkálatai négy napon át tartottak, melynek során több nagy teljesítményű építőgépet is bevetettek. Az eszközök kilenc nap alatt több mint 3500 köbméternyi homokot és földet mozgattak meg. A még autentikusabb látványért kerékvetőket is rögtönöztek.

A végeredmény rendkívül látványosra sikerült, ezt az alábbi videón meg is lehet nézni.

Mi a legjobb ebben az egészben?

A Forma-1 rajongók talán egyből rávágnák, hogy a Parabolica külső ívén nincs aszfalt!