Könyvtárak a világból

Ma egy olyan listát hoztunk, melynek könyvtárak a főszereplői, igyekeztünk a legkülönlegesebbeket kiválogatni.
George Peabody Könyvtár, Baltimore

George Peabody könyvtár

A könyvtár alapítása George Peabody nevéhez fűződik, aki ajándéknak szánta azt a város polgárainak. A belső tér egyik különlegességének számít az ötemeletnyi öntöttvas galériarendszer, valamint a tetőn keresztül beáradó természetes fény. A könyvtárban több mint 300 ezer könyv található, melyeknek legnagyobb része a 18. és a 20. századból származik. A mennyiség alapján nem csoda, hogy mind az öt emeletet elfoglalják a könyvek.

Admonti Könyvtár, Ausztria

Admont, könyvtár

Ebben, a Graztól északra fekvő kis településen található a világ második legnagyobb kolostori könyvtára. A könyvtár a 18. században épült, és 200 ezer kötet található benne. A freskó a mennyezeten az emberi tudás útját mutatja be.

Real Gabinete Portugues De Leitura, Rio de Janeiro

Az épület gótikus-reneszánsz stílusban épült a 19. században. Összesen 350 ezer kötetnek ad otthont. A falakat teljesen egészében beborítják a könyvek, ezek között több százéves könyvritkaság is található.

Mafra-palota könyvtára, Mafra, Portugália

Mafra könyvtár

A Lisszabontól 43 km-re fekvő könyvtár 1771-es megnyitójától kezdődően denevér kolóniák laknak benne télen. A denevérekre azért van szükség, mert olyan rovarokkal táplálkoznak, amelyek a ritka könyveket megkárosíthatják.

Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtára


A Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárban több mint 400 ezer könyvet őriznek, ezek közül 100 ezer darab egyéb könyvtári anyag. A könyvtár története a 16. század elején kezdődött. Az 1806 és 1844 között épült szárny dísztermét Pollack Mihály tervezte. Intarziás parkettájával, dór oszlopokra támaszkodó galériájával, harmonikus összhatásával szerint méltán kapott helyet ezen a listán.

Klementinum, Prága

A Cseh Nemzeti Könyvtár a prágai Károly-híd közelében a Klementinum komplexumban található. A barokk stílusú könyvtár eredetileg jezsuita volt, amíg Mária Terézia a közoktatási könyvtárnak nem nyilvánította. A könyvtár homlokzatán II. József császár képe található, aki ide hozatta az eltörölt kolostorok elkobzott könyvgyűjteményeit.

Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs

A Francia Nemzeti Könyvtár körülbelül 7 évszázaddal ezelőtt jött létre. Gyűjteményei a francia nemzeti örökség részét képezik, közel 31 millió különböző dokumentum (könyvek, folyóiratok, kéziratok, fényképek, térképek stb.) tartozik a könyvtárhoz.

New York-i közkönyvtár

A New York-i könyvtár a világ harmadik legnagyobb könyvtára, gyűjteményéhez 53 millió dokumentum tartozik. Közel 100 méter hosszú és 30 méter széles olvasótermében 42 tölgyfaasztal fogadja az olvasókat.

Trinity College Library, Dublin

A Trinity College Library Írország legnagyobb könyvtára, amely leginkább az úgynevezett „Hosszú Szobá”-ról nevezetes. A 70 méter hosszú helyiség fa- és márványburkolattal épült, a kezdeti lapos mennyezetét azért alakították át, hogy még több könyvet tudjon befogadni. Az országban minden egyes kiadott könyv a legrangosabb írországi egyetemi könyvtárban vándorol.

Strahov Könyvtár, Prága

A Strahov könyvtár gyűjteménye több mint 200 ezer könyvet rejt a Strahov-kolostor folyosóin. A könyvtárat egy teológiai és filozófiai barokk csarnok alkotja, amelyet egy folyosó köt össze.