Csodálatos hidak a világból

Mai listánkban próbáltuk kiválasztani a legizgalmasabb hidakat a világból, legyen szó több száz évestől a legmodernebbig. Magyar résztvevő is van!
Rialto híd, Velence, Olaszország

Rialto - hidak

Rialto híd egyike a négy hídnak, amelyek Velence városában a Canal Grande felett ívelnek át. A négy híd közül ez a legidősebb és minden bizonnyal a leghíresebb is.

Helix-híd, Marina-öböl, Szingapúr

A Helix híd 2015-ben épült a gyalogosok számára. A spirál formájú híd leginkább éjszaka nyújt izgalmas látványt. Fent az elemeket a napfény tompítására szolgáló ernyők kötik össze.

A Prior parkban található Palladian híd, Somerset, Anglia

A Bristoltól nem messze fekvő Bath minden bizonnyal az egyik legszebb minihidat tudhatja a magáénak.

Élő fák gyökereiből készült híd, India

Az Indiában található Meghálaja állam  erdeinek mélyén rendkívül érdekes hidak ívelnek át a gyors sodrású hegyi folyók felett. Ezeket a mesébe illő természetes hidakat a Khasi népcsoport hozta létre, a folyamat során az indiai fügefák rugalmas gyökereit és a bételfa törzsét használják.

Henderson Waves-híd, Szingapúr

A Henderson Waves-híd Szingapúr legnagyobb gyalogos hídja. A Telok Blangah Hill Nemzeti Park fölött 36 méteres magasságban épült gyalogoshídról az érdeklődők madártávlatból láthatják a park lenyűgöző flóráját anélkül, hogy megzavarnák az élővilágot.

Új híd, Ronda, Spanyolország

Az Új hidat 42 évig építették és a munkálatok során 50 munkás vesztette életét. A híd középső boltíve alatt található egy terem, amit az évszázadok során sokféle módon hasznosítottak. Többek között börtönként is üzemelt.

Clifton függőhíd, Bristol, Anglia

Clifton függőhíd az Avon folyó szurdokát íveli át Bristol közelében. A folyó felett 76 méter magasan átívelő híd 214 méter fesztávolságú és nagyjából 1500 tonna súlyú. Teljes hosszúsága 412 méter. Két végén 26 méter magas tornyok állnak, ezekből indulnak a szerkezetet tartó kovácsoltvas láncok.

A harminchárom ívű híd (Allahverdi kán híd), Iszfahán, Irán

Ezt a hidat a szafavida hídtervezés egyik leghíresebb példájának tartják.

A Chengyang-híd (szél és eső híd), Dong, Kína

A hidat 1916-ban építették és ez számít a leghíresebbnek a szél és eső-hidak között a Dong kisebbségi tartományban. A híd a Linxi folyó felett vezet át és a mai napig sokan használják. Szegek és szegecsek felhasználása nélkül fából és kőből építették. Hossza 64,4 méter, emellett 3,4 méter széles és 10,6 méter magas.

Tower Bridge, London, Anglia

A Tower híd a Temze felett átvezető közúti híd, mely London északi és déli felét köti össze. Neogótikus tornyai és a köztük található felnyitható hídszakasz tette különlegessé, a híd London egyik szimbólumává vált.