Híres történelmi épületeink: a Festetics-kastély

A 18. század elején Keszthely még több földesúr tulajdonában volt. A legnagyobb birtokos Pethő János volt, az ő részeit 1739-ben Festetics Kristóf vásárolta meg. Festetics-kastély barokk stílusban épült. Építésébe a 18. század közepén kezdtek bele és még e század folyamán többször átalakították.

1883 és 1887 között újabb épületrészekkel és neobarokk toronnyal bővítették. Ennek eredményeként az U alakú, közép- és oldalrizalitokkal tagolt, egyemeletes kastély főhomlokzata elvesztette korábbi szimmetriáját. A kastélyban 101 helyiség található, a bejárata előtt áll a család leghíresebb tagjának, gróf Festetics Györgynek a szobra, aki kiemelten fontosnak tartotta a kultúrát.

A tükörterem

A kastély 20 termén keresztül mutatják be, hogyan éltek a főurak a 18., illetve a 19. században. A tükörteremben például minden héten tartanak operett koncerteket.

A Festetics-kastély a levegőből

A Festetics-kastély parkja természetvédelmi területnek minősül. A park hátsó kijáratával szembeni területen kapott helyet a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület. Ezen felül ott található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház is.

A háborút viszonylag épségben átvészelte

A második világháborút a kastély és Keszthely is viszonylag jól átvészelte. Az események nem okoztak komoly pusztítást a városban, szerencsére a Festetics-kastély épülete, bútorzatának egy része és könyvtára is épen maradt.

A könyvtár úgy menekült meg, hogy a fosztogatásokat megelőzendő a könyvtári szárnyat az ott elraktározott berendezési tárgyakkal együtt elfalazták. A könyvtár gyűjteményéből később az értékesebb példányokat a fővárosba szállították, majd beolvasztották az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe. Ezeket a könyveket később más kötetekkel pótolták.

Az elővigyázatosság ellenére végül a kastély berendezésének nagy része a háború során és utána szétszóródott. Több kisebb berendezési és dísztárgy tisztázatlan körülmények között tűnt el a háború zűrzavarában és utána. Több bútort a hévízi fürdőkórházba menekítettek, melyek megrongálódtak, így később Budapestre, az Iparművészeti Múzeumba szállították azokat restaurálásra.