Továbbra is karbonsemleges a budapesti repülőtér

Ismét megszerezte a karbonsemleges minősítést a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, az üzemeltető Budapest Airport a szén-dioxid-kibocsátásban további 10 százalékos csökkentést jelentett be.

A társaság közleménye szerint a Budapest Airport először a tavalyi évben érte el ezt a magas környezetvédelmi minősítést a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának európai divíziójától, amelynek lényege, hogy a repülőtér működése során keletkező széndioxid-kibocsátást teljes mértékben képes ellensúlyozni. Ezeket a szigorú környezetvédelmi normákat Európában mindössze 39 légikikötő teljesíti, javarészt skandináv és olasz repülőterek, a régióban a budapesti az egyetlen karbonsemlegesen üzemelő repülőtér – hangsúlyozta Hardy Mihály, a repülőtér kommunikációs igazgatója.

A Budapest Airport az elmúlt időszakban elérte, hogy a repülőtéren működő cégekkel közösen egyre több területen alkalmazzanak elektromos meghajtású járműveket, számos helyen növelte az épületek és hangárok hőszigetelését, optimalizálták a vízhálózatot és a vízfelhasználást, emellett karbonkrediteket is vásároltak.

Ismét karbonsemleges minősítést kapott a repülőtér

Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a program 2016-os elindítása óta közel 50 százalékkal csökkentette a repülőtér az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátást.

A repülőteret üzemeltető társaság bejelentette: 2019 és 2021 között a 2016-os szinthez képest további 10 százalékkal csökkenti az egy utasra számított széndioxid kibocsátást, ennek érdekében együttműködik a repülőtéren működő légitársaságok közül például a Wizz Airrel, földi kiszolgáló szervezetekkel, kereskedelmi, logisztikai partnereivel, valamint a légiforgalmi irányítást végző HungaroControllal, a NAV repülőtéri kirendeltségével és a Magyar Posta repülőtéri Nemzetközi Kicserélő Központjával is.

Forrás: MTI