A Caterpillar idei újdonságai

Az idei évben sok gyártó állt elő új, érdekes építőgépekkel és technológiai megoldásokkal, melyeket az európai építőgépipar egyik legjelentősebb, legnagyobb presztízsű rendezvényén, a müncheni Baumán mutattak be hivatalosan. Következő sorozatunkban visszatekintünk az évre és megmutatjuk, hogy ki, milyen fontosabb újdonságokkal rukkolt elő. Első szereplőnk a Caterpillar.

A Caterpillar nem aprózta el a jelenlétét a szakkiállításon: 9000 négyzetméteres standjukon 64 különböző gép volt látható, köztük 20 teljesen új modell – több, mint eddig bármikor a kiállítás története során.

A legfontosabb újdonságok sorában ott volt a D6 XE, a világ első elektromos meghajtásrásegítéssel készülő dózere, ami az elődmodell D6T-nél 35%-kal kedvezőbb fogyasztást tud.

Caterpillar D6 XE

Caterpillar D6 XE

A homlokrakodók közül már csak azért is érdemes megemlíteni a 966M XE és 972M XE típusokat, mert ezekben a gyártó kettős meghajtási rendszere dolgozik, melynek segítségével a motor fordulatszáma mindig optimális tartományban marad, ez pedig rendkívüli hatékonyságot és kedvező fogyasztást eredményez minden helyzetben.

Caterpillar 972M XE

Caterpillar 972M XE

Kiemelt helyen a fogyasztás

A kiállított eszközök sora a Cat Next Generation kotróival, azaz a 330 GC, 330 és 336 modellekkel folytatódott.

Caterpillar 336 GC

Caterpillar 336 GC

Az utóbbi két típus az integrált Cat Connect technológiának köszönhetően 45%-kal magasabb üzemi hatékonysággal büszkélkedhet, míg az elődmodellekkel összevetve akár 20%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt. Jelen voltak azok az új technológiák is, melyek a termelékenység mellett a gépkezelők kényelmét és biztonságát szolgálják – az akár részleges önvezetést is lehetővé tevő Cat Command rendszer két változatban érhető el: nyakba akasztható irányítópulttal vagy a távvezérlő munkaállomással. Ezek alkalmazásával a gépkezelők anélkül irányíthatják tökéletes hatékonysággal az adott gépet, hogy kitennék magukat a munkaterületen leselkedő kockázatoknak.

Képek: Caterpillar