Lélegeztetőgépek a JCB-től

A JCB, Nagy-Britannia egyik legsikeresebb mezőgazdasági és építkezési eszköz gyártója bejelentette: azért, hogy a koronavírus-járvány enyhítésében ők is ki tudják venni a részüket, hamarosan újraindítják a termelést az egyik bezárt üzemükben és lélegeztetőgépek gyártásába fognak.

A JCB-t még márciusban kérte fel Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy segítsék az Egyesült Királyságban is tapasztalható lélegeztetőgép-hiány enyhítését, hogy több beteg életét tudják megmenteni. A cég elnöke, Lord Bamford a megkeresést követően megígérte, hogy mindent bevetnek annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak segítséget nyújtani ebben a súlyos helyzetben. Lord Bamford ezzel egy időben felkért egy mérnökökből és kutatókból álló csapatot, hogy találjanak megoldást arra, miként tudnák segíteni a lélegeztetőgépek gyártását.

Dyson – JCB együttműködés

A cég közleménye szerint már felkészültek rá, hogy újraindításák a termelést az egyik, csaknem két héttel ezelőtt a koronavírus-járvány miatt bezárt üzemükben, ahol máskor a JCB földmunkagépeihez gyártanak fülkéket. Itt, a főként porszívóiról és ventilátorairól ismert Dyson által kifejlesztett újfajta lélegeztetőgéphez készítenek majd speciális acélburkolatokat. A tervek szerint, miután a Dyson megkapja az eszköz gyártásához szükséges hatósági jóváhagyásokat, legalább 10 ezer JCB alkatrész készül majd.

Az első acélburkolatok már el is készültek a JCB közép-angliai Uttoxeterben található fülkegyárában, majd a prototípusokat leszállították a Dysonnak.

Lélegeztetőgépek a JCB-től

Tim Burnhope, a vállalat innovációért és növekedésért felelős igazgatója és a burkolatok

A JCB elnöke elmondta, hogy miután Boris Johnson megkereste őket, brit vállalatként kötelességüknek érezték, hogy minden lehetséges módon segíteni próbáljanak. Elmondása szerint csupán pár napra volt szükség ahhoz, hogy a projekt a tervezéstől a gyártási fázisba jusson. Hozzátette: nagy öröm, hogy a nemzetet sújtó válsághelyzet során ilyen rövid idő alatt hasznosítani tudták a mérnök, tervező, illetve a gyártásban résztvevő munkatársaik szaktudását. Kiemelte, mivel globális válságról van szó, további burkolatok gyártásával igyekeznek majd segíteni, amennyiben más országok is igényt tartanak a lélegeztetőgépekre.

Az alábbi videóban Tim Burnhope mesél az eszköz gyártásáról.

Annak köszönhetően, hogy a JCB reagált a nemzeti felhívásra, újra munkába állhat körülbelül 50 alkalmazott azok közül, akik a leállás óta nem dolgoznak. A járvány miatt április végéig a brit gyártó összesen kilenc nagy-britanniai üzemében függesztette fel a termelést, mellyel párhuzamosan kényszerszabadságra küldték a 6500 munkavállalójuk túlnyomó többségét.