A minikotrók új generációja (x)

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a gyártók a minikotrók fejlesztésére, legyen szó elektromos meghajtásról vagy innovatív új funkciókról. Ezen az úton haladva a Caterpillar is sok újdonsággal rukkolt elő a gumihevederes minikotrók terén.

A nagy múltú gyártó az új minikotrók fejlesztése és megalkotása során a gépkezelők és üzemeltetők visszajelzéseit vette alapul, így reményeik szerint a gépek minden elvárásnak megfelelnek majd. Következzen egy kis ízelítő a kínálatból.

Az 1-2 tonna közötti paletta legkisebb szereplője a másfél tonnás Cat 301.5, melynek kotrási mélysége 2340 mm , hosszú gémmel 2540 mm, a működéséről pedig egy 14,3 kW-os dízelmotor gondoskodik. A farsöpréses gép fülke nélküli, a járószerkezete fix, vagy igény szerint szélesíthető. A kategória legújabb és legnagyobb kotrója a Cat 302 CR, melynek tömege 2045 kg, a kotrási mélysége 2370  mm, hosszú gémmel 2570 mm és 14,3 kW a teljesítménye. Ez a gép fülke nélkül vagy akár légkondicionált fülkével is kérhető, és szintén fix vagy szélesíthető járószerkezettel rendelkezik.

Munka közben a 302CR

Munka közben a 302 CR

A 7-10 tonna közötti méretkategória legnagyobb szereplője a 9601 kg tömegű Cat 310, mely 4,5 tonnás emelési kapacitásra képes, merev gémű és hosszított járószerkezetű. A kotrási mélysége 5174 mm és 52,4 kW-os teljesítményre képes. A 7532 kg-os Cat 307.5 a kategória legkisebb, alapkivitelű modellje, amit a gyártó merev gémmel és standard járószerkezettel kínál. A gép 41,7 kW teljesítményű, 7532 kg tömegű, a kotrási mélysége pedig 4107 mm.

Cat újítások

A gyártó több újítást vezetett be a minikotrók esetében. Az 1-2 tonna közötti gépek menetsebességtartó funkciót, LCD vezérlőmonitort, légkondiciónált, felbillenthető fülkét és Joystick menetelés vezérlést kaptak. A menetsebességtartó funkció a menetelés vezérlését könnyíti meg, melyhez csupán egyetlen gombot kell megnyomnia a gépkezelőnek. A legújabb minikotrók központi vezérlőegységét LCD monitorral szerelték fel, amin keresztül a gép minden funkciója könnyen beállítható, bluetooth kapcsolat is tartozik hozzá, így beépített kihangosítóval is rendelkezik. A joystick vezérlésnek köszönhetően szintén egy gombnyomással a gép menetelési funkciói az irányítókarról vezérelhetők.

A Joystick menetelés vezérlés funkciót az alábbi videó részletesebben is bemutatja.

Természetesen a 7-10 tonna közötti kategória sem maradt újdonságok nélkül. Itt is megtalálható a Joystick menetelés vezérlés és a menetsebességtartó funkció, viszont további újdonság a Fingertipp Controll. Ebben az esetben a joystickon lévő gombok segítségével használhatók a különböző hidraulika funkciók, aminek köszönhetően egyszerűen kezelhetők a rotátoros és hidraulikusan dönthető rézsűkanalak. A méretkategória kotrói továbbfejlesztett monitort is kaptak. A nagyméretű színes képernyőhöz bluetooth kapcsolat segítségével mobil eszközöket is lehet csatlakoztatni, míg az ellensúlyba integrált kamera a tolatási műveleteknél segít a kezelőknek.

Az új képernyő

Az új képernyő

További érdekesség, hogy a gépkezelők testre szabhatják a minikotrók irányításának érzékenységét. Három fokozatban állítható a kanál, a kanálszár és a gém sebessége. Ezeket a gépkezelői profilokat a kotró el tudja menteni, így bármikor előhívhatóak.

További információ: www.huntraco.hu

(x)