Szállításra kész a megújuló Déli összekötő vasúti híd első eleme

Pénteken hajóra emelték és előkészítették a szállításra a megújuló Déli összekötő vasúti híd első hídelemét Csepelen – közölte a Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK.

Mint írták, a Déli Körvasút fejlesztésének első, már épülő üteme a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítése, pénteken a híd építésének fontos állomásaként hajóra emelték az első hídelemet, amely hozzávetőlegesen 20 méter hosszú és több mint 80 tonna össztömegű. Hamarosan további három hasonló elemet emelnek a bárkára, amelyeket 80 méter hosszú egységgé állítanak össze.

Hozzátették: az 510 méter hosszú hídhoz ilyen úsztatási egységenként úsztatják az elemeket, majd emelőbárkákra rakják és várhatóan 2020 harmadik és negyedik negyedévében emelik a helyére. Folyamatosan gyártják a további elemeket és állítják össze a szerelési egységeket, miközben a híd környezetében is zajlanak az előkészítő munkák.

A hídelem a beemelés előtt. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hídelem a beemelés előtt. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tudatták azt is, hogy a híd kivitelezésével párhuzamosan zajlik a kapcsolódó szakaszok fejlesztésének előkészítése is a BFK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) együttműködésében. Az elkészült tervek alapján a Déli Körvasút következő, Ferencváros és Kelenföld állomások közötti szakaszának építésére pedig május közepén megszületett a jogerős vasúthatósági engedély is. A megvalósításhoz szükséges további előkészítések folyamatosan zajlanak.

A közlemény szerint a Déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF beruházásában valósul meg, a kivitelezést a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végzi nettó közel 36 milliárd forint értékben.

A BFK közleményében felidézte: a Déli Körvasút fejlesztésének célja, hogy több elővárosi vonat tudjon bejönni az agglomerációból Budapestre, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén nagyobb szerepet vállalhasson, versenyképessé válhasson Budapest közlekedésében.

Forrás: MTI