Cölöpözőgép dolgozott a Lánchídnál

Cölöpözőgép érkezett a héten a Lánchídhoz, hogy a pesti oldalon cölöpöket fúrjon a földbe a rekonstrukciós munkákhoz szükséges egyik toronydarunak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK közleménye szerint az építkezés kiszolgálására a pesti és a budai oldalon is egy-egy toronydarut használ majd a kivitelező A-Híd Zrt. Az előzetes felmérések alapján ahhoz, hogy a talaj a felújítás idején elbírja a toronydaruk okozta terhelést, előbb cölöpözni kell.

A cölöpözőgép több mint 19 méter hosszú, és csak külön engedéllyel, fokozott óvintézkedések mellett juthatott el a Lánchídhoz. A szerkezet csaknem olyan magas, mint egy ötemeletes épület, ezért már az összeszerelése is nagy odafigyelést és szaktudást igényelt – írták.

Közölték, hogy a Lánchíd pesti oldalának északi részére felállított cölöpözőgép négy cölöpöt fúrt a talajba, 14 méter mélyre.   

A Lánchíd felújításának kivitelezési munkálatai előreláthatólag 2023 augusztusában fejeződnek majd be, és ezután kezdődhet meg a műszaki átadásátvételi eljárás. A cél, hogy a felújított Lánchidat Budapest 150. születésnapjára átadják – olvasható a BKK közleményében.

Forrás: MTI