Vizsgálat a téglapiacon

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indított a belföldi a téglapiacon. Ezt a vizsgálati eszközt először vetik be, amióta a kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére – tájékoztatott a hivatal.

A közlemény feltárta, hogy a GVH-hoz több olyan piaci jelzés is érkezett, amely szerint az építkezők növekvő nehézségekkel szembesülnek a téglapiacon a tégla-, áthidaló- és válaszfal termékek beszerzése során. Az árak a közelmúltban drasztikus mértékben megemelkedtek, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű termék, valamint számos esetben kizárólag egy gyártó termékei érhetők el a piacon.

A piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából indított vizsgálat során tégla és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartottak helyszíni kutatást a hivatal szakemberei.

A GVH ismertette, hogy a gyorsított ágazati vizsgálat kiterjed a kerámia falazóelemek magyarországi piacán uralkodó versenyviszonyok elemzésére, így különösen az érintett termékkör felhasználási területeire, a piaci kínálatra, illetve a piaci szereplők által alkalmazott egyes üzleti feltételekre, ideértve az árakat is. A gyorsított ágazati vizsgálatban kötelező adatszolgáltatáson alapuló tényállás-feltárás is alkalmazható.

A vizsgálat eredményeit a hatóság jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére irányadó időtartam egy hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

Forrás: MTI