Júniusban nőtt az építőipari termelés

Júniusban 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal volt nagyobb a teljesítmény – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épületek építésénél 25 százalék, az egyéb építményeknél 32,1 százalék volt a bővülés a tavaly júniusi rendkívül alacsony bázishoz képest. 

A három építőipari ágazat mindegyikében emelkedett a termelés: az épületek építésének termelése 15, az egyéb építményeké 39, a speciális szaképítésé 29,4 százalékkal.

A megkötött új építőipari szerződések volumene 65,9 százalékkal nőtt, ezen belül a magasépítésre kötött szerződéseké 72,4, a mélyépítésre vonatkozóké 56,1 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya változatlan áron számolva 21,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az első fél évben 7,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mélyépítés területén 7,2 százalékos volt az árak átlagos emelkedése, az épületek építése 10 százalékkal, a speciális szaképítés 10,2 százalékkal drágult. Az első negyedévi 7 százalékos emelkedéssel együtt az első fél évben 8,1 százalékos volt az árak átlagos emelkedése. 

Az előző negyedévhez mérve 3,7 százalékkal emelkedtek az árak az első negyedévi 3,2 százalékos emelkedés után.

Forrás: MTI