Jelentősen megváltozik a Városmajor

Az OpenSpace Kft. és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös pályamunkája nyerte a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett, a Városmajor átfogó fejlesztését célzó tájépítészeti tervpályázatot.

A Városmajor átfogó fejlesztéséről szóló tájépítészeti tervpályázatra 14 tervezőcsapat jelentkezett.

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta: a cél az volt, hogy nőjön a Városmajor területe. Legyen 15 ezer négyzetméterrel nagyobb a zöldfelület, legyen több, megújult közösségi sportpálya, valamint hogy jelenjen meg a víz: egy kis ér az Ördögárok egykori vonalán és egy tó a Városmajori templom mellett – sorolta.

Jelentősen megváltozik a Városmajor
A templom és környezete. Forrás: Fürjes Balázs/Facebook

Szerinte a győztes terv egyszerre tartja tiszteletben a Városmajor történeti örökségét és valósít meg új gondolatokat, kortárs tájépítészeti megközelítést. Jól tagolja a parkot egy csendesebb, a nyugodt pihenést szolgáló területre, illetve egy aktívabb időtöltést, sportolást lehetővé tevő részre.

Jól járnak a kutyabarátok is: a kisebb és nagyobb testű kutyák elkülönített, a mainál sokkal minőségibb futtatókat kapnak – jegyezte meg.

Jelentősen megváltozik a Városmajor
A tervek szerint lesz egy föld feletti fapallón futó tanösvény is. Forrás: Fürjes Balázs/Facebook

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója szerint időszerűvé vált a Városmajor fejlesztése is, mert a közpark állapota igencsak leromlott. Sűrűn lakott környéken található, de az elmúlt 240 évben egyre csak csökkent a területe, mert folyton beleépítettek valamit – mutatott rá.

Hozzátette, hogy párbeszédet kezdeményeztek a fővárossal arról, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad elköltözzön és annak területét is parkosítani lehessen.

Jelentősen megváltozik a Városmajor
Ilyen lenne a tó a Városmajori Szabadtéri Színpad helyén. Forrás: Fürjes Balázs/Facebook

Fürjes Balázs elmondta, hogy várhatóan másfél éves folyamat lesz, mire az összes építési engedélyt beszerzik, utána nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki a parképítőt, és újabb két évet követően születhet újjá a Városmajor.

Forrás: MTI/ Fotók: Fürjes Balázs/Facebook