Mintegy kétmilliárd forintból valósulhat meg a Blaha Lujza tér rekonstrukciója.

Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón közölte: a fővárosi költségvetésben 1,8 milliárd forintot különítettek el a VIII. kerületi kereskedelmi és közlekedési csomópont rekonstrukciójára, és várhatóan még ebben az évben elvégzik a tervezési feladatokat és 2019 végére el is készülhet a munka.

A tervek szerint a tér jelentős, alapvető arculatváltáson megy majd keresztül. Többek között megszüntetik a téren a szervizutat, a parkolót, növelik a zöldterületet, felújítják az aluljárót, megtörténik a környező utcák forgalomtechnikai felülvizsgálata. Továbbá teljes körű akadálymentesítés is lesz – idézi a főpolgármestert az MTI. Tarlós István hangsúlyozta: az a cél, hogy a közterületi élet élvezhető helyszínévé váljon a Blaha Lujza tér, valamint hozzátette, hogy hogy hamarosan „terítékre kerül” az Orczy tér rekonstrukciója is.

Blaha Lujza tér rekonstrukció sajtótájékoztató

Tarlós István és Kocsis Máté. Fotó: MTI

A kormány forrást biztosított arra, hogy a Corvin áruház alumínium borítását elbontsák és az áruház eredeti homlokzata megújuljon – fűzte hozzá Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester. Ez remélhetőleg a tér rekonstrukciójával egyidejűleg megtörténik majd – tette hozzá. Azt mondta, hogy naponta 200-300 ezer ember érinti közlekedése során a Blaha Lujza teret, amelynek felújításával egy régi adósságot törleszt a főváros és a kerület.

Józsefváros polgármestere kitért arra is, hogy az elmúlt években a Józsefváros Újjáépül program keretében számos közterület újult meg, melynek során minden jelentősebb, nagyobb teret igyekeztek használhatóbbá, élhetőbbé tenni.

A beruházáshoz kapcsolódó kérdésre válaszolva közölte, a tervezésnél nagy hangsúlyt fog kapni, hogy a rekonstrukció ideje alatt a villamosok zavartalanul közlekedhessenek és a metróállomás használható legyen. Továbbá a tervek szerint a keresztirányú forgalom is zavartalan marad, az átmenő gépjárműforgalmat maximum részlegesen korlátozhatják majd – tette hozzá.