New Yorkban betiltanák az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

Bill de Blasio, New York polgármestere egy televíziós interjúban az acélból és üvegből épülő felhőkarcolók betiltását ígérte.

De Blasio az MSNBC televízióban kifejtette, hogy New York ikonikus felhőkarcolói a legnagyobb környezetszennyezők, a város pedig a jövőben nagyobb figyelmet akar fordítani a környezetvédelemre. A politikus drasztikus változásokat ígért.     „Egyértelmű és erőteljes üzenetet akarunk küldeni a károsanyag-kibocsátás csökkentésére” – mondta de Blasio. Bejelentette, hogy öt éven belül a városban teljes egészében áttérnek a megújuló energia használatára. Egyben kilátásba helyezte, hogy súlyos pénzbüntetésre számíthatnak azok az ingatlantulajdonosok, akik nem alakítják át az új környezetvédelmi előírásoknak megfelelően az épületeiket.

A polgármester szerint ez lesz a világon az első nagyváros, amely azt mondja ingatlantulajdonosainak, hogy meg kell tisztítaniuk az épületeiteket, újra kell tervezniük és át kell alakítaniuk, hogy energiát takaríthassanak meg. Ha ezt nem teszik meg 2030-ig, akkor komoly büntetést kaphatnak, akár egymillió dollárt, vagy még ennél is nagyobb összeget fizethetnek – mondta Bill de Blasio. Hozzáfűzte, hogy be fogják tiltani a hagyományos üveg-, és acélfelhőkarcolókat, és ha valaki ilyen épületet akar építeni, annak egy sor lépést kell megtennie a környezet védelme és az energiahatékonyság ügyében. A polgármester azt ígérte: az építési engedélyek régi gyakorlatát mindenképpen megszüntetik. Az ingatlantulajdonosoknak 2030-ig 30 százalékkal kell csökkenteniük épületeik környezetszennyezését.

New York polgármestere

A demokrata párti polgármester az úgynevezett Zöld New Dealre hivatkozott, amelyet Alexandria Ocazio-Cortez New York-i demokrata párti képviselő terjesztett elő a washingtoni képviselőházban. A tervezet radikális intézkedéseket javasolt az amerikai gazdaságban és energia-felhasználásban a káros anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében. A tervezetet a képviselőházban leszavazták, mivel a demokrata párti politikusok jó része sem ért vele egyet.

Forrás: MTI