Átadták az ICOMOS műemlékvédelmi díjait

Átadták csütörtökön az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen, Ozorán.

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezetének magyar bizottsága hat elismerést ítélt oda: ICOMOS-díjat kapott a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza, a budajenői magtár, a budapesti I. kerületi, egykori budai városháza és a gacsályi református templom felújítása. Példaadó műemlékgondozásért díjat vehetett át Rédai Zsolt, a füzérradványi kastély gondnoka, valamint Hajtó Géza és a nagylózsi egyházközösség a nagylózsi templom tíz éven át tartó helyreállításáért.

Az ozorai várban rendezett eseményen Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hangsúlyozta: „a műemlékek hidat jelentenek a múlt és a jövő magyarsága között”, valamint hozzátette, hogy ezeket az épületeket „ezzel a felelősséggel kell felújítani”.

ICOMOS-díj - Zsidó Kiválóságok Háza

Zsidó Kiválóságok Háza

Töklincz Piroska, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy 39 kastélyban, várban kezdődtek jelentős rekonstrukciók és állagvédelmi beruházások.

ICOMOS-díj - az egykori budai városháza

Az egykori budai városháza

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: Magyarországon egykor 7000 kastély és kúria állt, ma mintegy 4500, ezeknek 15-20 százaléka alkalmas idegenforgalmi célokra. A program keretében a 39 műemlék közül tíz helyszínen már az építkezések is folyamatban vannak – tette hozzá.

ICOMOS-díj - A gacsályi református templom

A gacsályi református templom

Nagy Gergely, az ICOMOS bizottság elnöke egyebek közt megjegyezte, hogy az idei műemléki világnap időszakában átalakul a hazai műemlékvédelem, ami reményt jelent, azt, hogy „értékeinket értékén tudjuk kezelni és megőrizni”.

ICOMOS-díj - budajenői magtár

A budajenői magtár

Arnóth Ádám, a díjak odaítéléséről döntő bizottság elnöke kiemelte, hogy a balatonfüredi egykori zsinagógát kortárs építészeti eszközökkel kulturális funkcióra tették alkalmassá. A budajenői magtár épületét természetes anyagokkal újították fel, az épületben jól megfér egymás mellett a kiállítótér, a közöségi terem és a zarándokszállás. A volt budai városháza az átfogó műemléki helyreállítás során vendéglátó és üzleti terekkel született újjá, a 14. századi alapokon álló gacsályi református templom felújításakor pedig tiszteletben tartották a múlt örökségét, bemutathatóvá tettek több részletet, mások mellett a mennyezetkazettákat – emelte ki Arnóth Ádám.

Az ICOMOS magyar bizottsága 2006 óta ismeri el díjakkal a műemlékek felújítását és gondozását. A szervezet ezúttal nem adott át a műemlékvédelmi szempontokat mellőző rekonstrukcióknak járó „citromdíjakat”. Nagy Gergely ezt az átalakuló műemlékvédelmi rendszerrel indokolta.

Forrás: MTI